ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ankara a anunțat că a rechemat ambasadorii Turciei de la Tel Aviv și Washington pentru consultări, după ce peste 50 de protestatari palestinieni au fost împușcați mortal de forțele de securitate israeliene la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul, informează presa internațională.

Bekir Bozdag, vicepremierul Turciei, a anunțat luni rechemarea ambasadorilor „pentru consultări". Oficialul turc a mai anunțat că Ankara a decretat trei zile de doliu în memoria celor 55 de palestinieni decedați în cursul protestelor de luni de la frontierei Fâșiei Gaza cu Israelul.

Anunțul Ankarei vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat Israelul drept un „stat terorist", acuzându-l de genocid împotriva palestinienilor.

„Israelul comite terorism de stat. Israelul este un stat terorist", a declarat Erdogan într-un discurs la Londra, difuzat de televiziunea de stat din Turcia. „Ceea ce a făcut Israelul este genocid. Condamn această dramă umanitară, genocidul, indiferent din ce parte vine, Israel sau America", a adăugat președintele turc, potrivit site-ului cotidianului Times of Israel.

Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, a declarat că până în acest moment nu a fost primită o notificare oficială privind decizia Turciei de a-și rechema ambasadorul de la Tel Aviv.

Mii de persoane au protestat la Ankara și Istanbul față de mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dând foc la steaguri americane și israeliene.

Tot luni, Africa de Sud și-a retras ambasadorul de la Tel Aviv, în semn de protest față de atacul „nediscriminat și grav" al forțelor israeliene asupra „civililor pașnici" care participau la protestele de la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel.