ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recep Tayyip Erdogan a prezentat un ultimatum pentru autoritățile turce cu privire la extrădarea clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eșuate din noaptea de 15-16 iulie.

Președintele Turciei a susținut că este timpul ca Statele Unite să facă o alegere între mișcarea Gulen și Ankara, scrie Hurriyet Daily News.

"Statele Unite vor trebui să facă o alegere mai devreme sau mai târziu. Fie Turcia, fie organizația teroristă a lui Fethullah Gulen. Fie puciștii și teroriștii lui Gulen, fie statul democratic Turcia. Statele Unite trebuie să facă această alegere", a declarat Erdogan.

Președintele turc a vorbit în fața unei mulțimi adunate la Palatul Prezidențial din Ankara, care a fost atacat de către puciști în noaptea de 15-16 iulie, potrivit News.ro.

Recep Erdogan i-a avertizat pe turci să fie extrem de vigilenți, întrucât trădarea poate să vină din orice direcție.

"Protejarea democrației nu se poate face doar la anumite ore și în anumite locuri. Turcii trebuie să-și protejeze democrația, libertatea, statul de drept și viitorul țării timp de 24 de ore în fiecare zi, 365 de zile în fiecare an", a precizat președintele.

Mai mult, liderul turc a declarat că nu există nicio diferență între PKK, jihadiștii Statului Islamic și adepții clericului Fethullah Gulen.

"Cei care-l urmează pe șarlatanul din Pennsylvania, care și-a vândut sufletul diavolului, sau gruparea Daesh, care a vărsat sângele credincioșilor musulmani, ori pe kurzii de la PKK, care au divizat țara asta timp de 30 de ani, vor pierde în final".

În ceea ce privește reinstaurarea pedepsei cu moartea pentru puciști, Erdogan a precizat că această decizie rămâne în mâinile parlamentarilor turci.

Însă, președintele a spus că va accepta o asemenea decizie din partea parlamentarilor.

Peste 60.000 de persoane, inclusiv militari, polițiști, magistrați, jurnaliști, funcționari publici și profesori universitari, au fost vizați de campania guvernamentală de eliminare a așa-zișilor guleniști, după ce autoritățile turce l-au învinuit pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eșuat.

În noaptea de 15-16 iulie, o facțiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susținut că vor să protejeze statul turc de influențele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eșuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susținători ai președintelui au ieșit în stradă.

Autoritățile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 16.000 de persoane - militari, polițiști, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcționari publici, precum și jurnaliști - și au fost concediați zeci de mii de angajați din toate domeniile, acuzați de legături cu mișcarea Gulen.