ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ankara va desfășura mai multe operațiuni militare transfrontaliere în Siria și se va concentra pe dezvoltarea unei industrii de apărare pe deplin eficiente, a declarat președintele turc, dezvăluind programul partidului său de guvernământ înainte de alegerile din iunie, informează site-ul Al Jazeera.

Prioritățile țării pentru următorii cinci ani se vor concentra, printre altele, pe producția militară, pe o politică externă independentă și pe securitatea frontierelor, a declarat președintele Tayyip Recep Erdogan.

O parte a dezvoltării interne se va concentra pe obținerea unei „independențe” complete în domeniul apărării, întrucât aliații NATO continuă să împiedice furnizarea de arme și schimbul de tehnologie cu Ankara. De menționat că Turcia are a doua putere militară din NATO.

„Obiectivul Turciei este acela de a avea 100%  sisteme de apărare aeriană, dar și pe terne și pe apă”, a declarat Erdogan. „Vom continua să producem propriile noastre arme pentru a deveni o putere globală. Vom crește industria noastră de apărare, cum ar fi tancul nostru ALTAY, elicopterul ATAK, drone și drone înarmate”, a adăugat liderul de la Ankara.

„Pentru a-și curăța frontierele de grupuri teroriste, Turcia va lansa noi operațiuni după modelul Scutul Eufratului și Ramurii de Măslin”, a spus Erdogan într-un discurs susținut la Istanbul și în care a prezentat liniile generale ale programului său electoral.

Turcia desfășoară din luna ianuarie în nord-vestul Siriei operațiunea 'Ramura de Măslin' împotriva miliției kurde Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), considerată de Ankara ca fiind o organizație teroristă, dar care este susținută de SUA în campania împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Erdogan a amenințat de mai multe ori că va extinde operațiunea Ramura de Măslin către est, în direcția frontierei irakiene, chiar și cu riscul de a intra în coliziune cu SUA și Franța, relațiile Turciei cu aceste două țări fiind deja tensionate în urma operațiunilor militare turce în regiune.