Pilotul rus care a strigat „Asta e pentru băieții noștri”, înainte de a detona o grenadă pentru a evita capturarea de către jihadiști, după ce avionul militar pe care-l pilota a fost doborât sâmbătă în Siria, a primit post-mortem una dintre cele mai înalte distincții din Rusia, scrie Daily Mail.


Rebelii au filmat momentul în care Roman Filipov a detonat grenada, strigând: „Asta este pentru băieții noștri”.

Un pilot rus care reușise catapultarea după ce avionul pe care-l pilota a fost doborât de către luptătorii rebeli în Siria s-a sinucis prin declanșarea unei grenade, pentru a evita capturarea de către aceștia, a confirmat Moscova.

Ministru rus al Apărării a spus că pilotul de 33 de ani a luptat cu rebelii până în ultimul moment, detonând grenada când aceștia s-au apropiat de el.

Roman Filipov, din Vladivostok, estul Rusiei, a fost decorat post-mortem de către Kremlin cu cea mai înaltă distincție, medalia „Eroul Rusiei”.

După ce s-a catapultat, Flipov a rămas în contact cu baza rusească de la Khmeimim, Siria, și a raportat uciderea a doi jihadiști cu arma de mână în momentul în care aceștia s-au apropiat. Realizând însă că se afla într-o situație fără ieșire a tras cuiul grenadei pe care o avea și s-a sinucis.

Un avion militar rus a fost doborât sâmbătă în Siria, responsabilitatea pentru această acțiune fiind revendicată de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare militantă formată în urma fuziunii mai multor organizații islamiste, inclusiv Frontul Nusra, fosta ramura siriană a rețelei teroriste Al-Qaida.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a comunicat că pilotul avionului a murit în timpul confruntărilor cu rebelii care încercau să-l captureze.

Rusia a intensificat raidurile aeriene asupra orașelor controlate de rebeli în provincia siriană Idlib, duminică noapte, la o zi după ce aceștia au doborât avionul de vânătoare rusesc, informează site-ul agenției de știri Reuters.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.