ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a afirmat vineri că prezența de trupe albaneze în nordul Kosovo are drept scop intimidarea sârbilor și provocarea suplimentară a Serbiei, relatează agenția Tanjug. 
 
Într-un demers care i-a nemulțumit și mai mult pe locuitorii din nordul Kosovo, trupe KFOR (Forța internațională de pace sub comanda NATO în Kosovo), inclusiv mulți soldați albanezi, au patrulat joi prin Mitrovica de Nord.

În opinia lui Vucici, este perfect logic ca populația să fie nemulțumită de acest fapt. „Nu vor exista consecințe drastice, deoarece trebuie să evaluăm toate acțiunile viitoare într-un mod serios și responsabil (...) În ce privește poporul nostru, dacă KFOR nu-și face treaba, va exista cine s-o facă'”, a mai afirmat Vucic presei. Prezența armatei albaneze în partea de nord a Kosovska Mitrovica este un act „deliberat„ și planificat”, a declarat Aleksandar Vucici, potrivit b92.net

Referindu-se și la anunțul conform căruia foștii secretari de stat Madeleine Albright și Hillary Clinton vor vizita Pristina în data de 12 iunie, cu ocazia aniversării intrării KFOR în Kosovo, președintele sârb a spus că era de așteptat, având în vedere că cele două au fost implicate în crearea „ unui Kosovo independent”.

”Este copilul lor, au creat un Kosovo independent, contrar normelor dreptului internațional, pe care majoritatea lumii îl vede așa astăzi. Ne vom asigura că și administrația Trump va vedea  cine sunt cei care au creat un Kosovo independent”, a subliniat liderul de la Belgrad. 

Fosta provincie separatistă și-a declarat unilateral independența în 2008, cu sprijinul SUA, NATO și al altor puteri occidentale. 

Forța de Securitate a Kosovo, formată în 2009, nu posedă arme grele, cum ar fi tancuri sau artilerie grea.