ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După Ungaria, şi Serbia ia măsuri împotriva imigranţilor. Nu prin ridicarea unui zid, ci prin suplimentarea patrulelor de la granița cu Macedonia.

 Şeful poliţiei din Serbia a anunţat că de săptămâna viitoare graniţa cu Macedonia va fi supravegheată permanent de patrule comune formate din agenţi sârbi şi maghiari. Ungaria a fost de acord să trimită 20 de poliţişti şi patru vehicule echipate cu camere de termoviziune pentru a ajuta la reducerea migraţiei ilegale. 

Săptămâna trecută, guvernul de la Budapesta a anunţat că va ridica un zid înalt de patru metri la frontieră pentru a împiedica trecerea refugiaţilor.

O mie de oameni intră zilnic pe teritoriul Serbiei pe la frontierele cu Macedonia şi Bulgaria. Fluxul uriaş depăşeşte capacitatea autorităţilor sârbe de a gestiona situaţia. Ungaria, Austria şi, posibil, Germania se vor alătura pe viitor acestei misiuni de monitorizare.

În primele cinci luni ale acestui an, 22.000 de străini au cerut azil în Serbia, cu 6.000 mai mult decât pe tot parcursul anului 2014. În 2010, de exemplu, au fost înregistrate doar 500 de solicitări. Şi totuşi, cei mai mulţi dintre imigranți nu ajung să contacteze niciodată autorităţile locale. Preferă să călătorească clandestin spre Croaţia sau Ungaria.

În încercarea de a descuraja activitatea reţelelor de cărăuşi, Macedonia, o ţară de tranzit ca şi Serbia, a decis săptămâna trecută să permită migranţilor să traverseze legal ţara într-un interval de 72 de ore. Asta înseamnă că oamenii vor circula liber în condiţiile în care până acum foloseau diverse rute periculoase pentru a evita autorităţile.

„Serbia sau Grecia sau, mai bine, Uniunea Europeană ar trebui să încerce, mai degrabă, să pună capăt războiului din Siria. Dacă se încheie războiul, vă spun sigur că nimeni din Siria nu-şi va mai dori să plece din ţară”, spune un imigrant.