ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un eșec al rezolvării crizei daoriei Greciei ar putea avea consecințe și mai grave decât slăbirea monedei euro. Ar putea determina chiar retragerea Greciei din NATO și creșterea fluxului de refugiați în Europa. În plus,  Atena ar putea să nu mai susţină sancţiunile internaţionale impuse Rusiei.

"Intrarea Greciei în haos ar însemna o problemă strategică semnificativă pentru Europa şi, prin urmare, pentru Statele Unite", a declarat amiralul american în rezervă James Stavridis, un fost comandant suprem al aliaţilor din NATO. "Această criză înseamnă mai mult decât bani şi pieţe financiare", a adăugat el, conform Bloomberg. 

În cazul în care Grecia este exclusă din zona euro din cauză că intră în incapacitate de plată, ar putea încerca să se răzbune retrăgându-se din NATO, blocând sancţiunile Uniunii Europene asupra Rusiei sau evacuând forţele americane de la baza din Creta, a apreciat Stavridis.

O îngrijorare majoră este fluxul de refugiaţi din Libia şi Siria, dintre care unii ar putea fi terorişti sau riscă să se radicalizeze. 

Intrarea în incapacitate de plată ar putea determina Grecia să caute aliaţi economici în afara UE. "Grecia va căuta peste tot să obţină bani", inclusiv în China, care ar putea profita pentru a "controla o parte din ce se întâmplă în Europa", a apreciat Andrea Montanino, director de afaceri globale şi programe economice la Atlantic Council, în în Washington.