ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport al eurodeputaților din Grupul Verzilor reconstruiește acrobațiile fiscale ale companiei IKEA. Gigantul suedez s-ar fi sustras între 2009 și 2014 de la plata taxelor, în mai multe state europene.

Cel puțin un miliard de euro. La atât se ridică valoarea taxelor pe care IKEA nu le-ar fi plătit în ultimii cinci ani, in detrimentul mai multor state europene, scrie ziarul italian La Repubblica.
O pierdere pentru fiecare țară, notează sursa citată, care valorează, de la 35% din încasările din Belgia, până la 65% în Franța. Conform documentului grupului Verzilor, numai în 2014 Germania ar fi pierdut 36,6 milioane de euro, Franța -  23,8 milione, iar Suedia  10,1 milioane.
 
Raportul eurodeputaților a fost elaborat de cercetătorul MarcAuerbach. Eludarea IKEA de la taxe ar fi fost făcută printr-un sistem bazat  pe așa numitul ”cutiile chineze”, beneficiinde de diferitele legislații fiscale ale statelor în domeniul taxelor. Un fel de  "tax migration" care i-a indignat pe Verzi. Aceștia denunță ”jocul celor trei cărți” care permite gigantului suedez să treacă profiturile dintr-o țară în alta, plătind taxe mai mici.

Eurodeputații verzi au denunțat "strategia de planificare fiscală agresivă" a companiei numărul unu în vânzarea de mobilier, care s-ar fi folosit de lacunele fiscale oferite de Olanda, Belgia și Luxemburg, ca să se sustragă de la plata unor impozite.