ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii portughezi au adoptat un controversat pachet de legi prin care eutanasia oamenilor devine legală, anunță Știrile TVR.

Potrivit sursei citate, sunt cinci legi care permit sinuciderea asistată medical pentru pacienții în faza terminală a bolii. Pachetul de legi a fost adoptat cu o largă majoritate dar va intra în vigoare abia după avizul Comitetului pentru Afaceri Constituționale.


Unul dintre cele cinci proiecte de lege, depus de Partidul Socialist (PS), de guvernământ, a fost adoptat cu 127 de voturi pentru, 86 împotrivă și 10 abțineri și stabilește "speciale” pentru practica eutanasiei fără consecințe penale, informează Agerpres, citând AFP. Cu majorități ceva mai strânse au trecut și proiectele similare depuse de Blocul de Stânga, de partidul pentru drepturile animalelor PAN, de Verzi și de un deputat liberal.

„Urmărirea penală a unei persoane care ajută un pacient afectat de o boală incurabilă este o formă de intoleranță”, a susținut deputata socialistă Isabel Moreira în cadrul dezbaterilor, potrivit sursei citate.

Sunt împotriva legiferării eutanasiei Biserica Catolică, majoritară în Portugalia, organizațiile reprezentative ale personalului medical și Consiliul Național de Etică pentru Științele Vieții, organism consultativ independent legat de parlament.

În Uniunea Europeană, eutanasia este legală doar în Olanda și Belgia, din 2002, și în Luxemburg, din 2009.