ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr importante de obiecte antice, găsite în oraşele din Siria controlate de gruparea teroristă ISIS, ajung marfă de contrabandă, ca apoi să fie expuse în muzee şi colecţii private din Marea Britanie şi alte tări vestice, informează publicaţia Pravda.

ISIS controlează momentan vaste teritorii în Siria, bogate în vestigii istorice, cum ar fi monede antice, manuscrise şi bijuterii, care sunt scoase ilegal din ţară de extremişti, ca, mai apoi, să ajungă pe listele caselor de licitaţii.

"Şansele ca cineva să fie arestat, judecat, iar obiectele să fie confiscate sunt aproape nule, atât în cazul Marii Britanii, cât şi în cel al altor ţări europene.Nu ne putem face o idee despre cât de mult beneficiază ISIS din acest comerţ de contrabandă, dar faptul cel mai îngrijorător este că Occidentul, prin aceste practici, finananţează această grupare teroristă", a declarat Mark Altaweel, un expert din cadrul Institutului de Arheologie al Universităţii din Londra.

Consiliul de Securitate al ONU a interzis, recent, achiziţionarea de antichităţi exportate ilegal din Siria şi Irak, iar Consiliul Internaţional al Muzeelor, la rândul său, a întocmit o listă de site-uri culturale siriene de unde ar putea proveni artefacte obţinute ilegal.