ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Este normal ca oamenii să pună întrebări despre noile vaccinuri anti covid-19. În prezent, încă ne lipsesc unele date despre ele”, declară Claire-Anne Siegrist, șefa Unității de vaccinologie și imunologie a Spitalelor universitare din Geneva, profesor de vaccinologie la Universitatea din Geneva, medic pentru boli infecțioase pediatrice, vaccinologie și imunologie.
 
Într-un interviu pentru publicația LeTemps, experta elvețiană a vorbit despre vaccinurile anti-covid, considerând că nu e nefiresc ca lumea să-și pună întrebări legate de ele. Pentru că, spunea ea, sunt încă multe necunoscute privind noile vaccinuri anunțate de companiile Pfizer și Modena. Una dintre necunoscute, spune experta elvețiană, este dacă aceste vaccinuri vor avea un impact asupra transmiterii virusului. „Știm că aceste vaccinuri previn în mod eficient simptomele Covid-19, chiar și formele severe. Dar e posibil ca persoanele vaccinate să se infecteze și să transmită astfel boala altora? În prezent nu există dovezi care să spună acest lucru. Spre deosebire de alte vaccinuri, nu veți putea conta pe faptul că alții vor fi vaccinați pentru a fi protejați. De asemenea, înseamnă că, și odată vaccinați, va trebui să purtăm în continuare masca, cel puțin până când vor fi disponibile informații mai detaliate despre modul în care aceste vaccinuri au efecte asupra transmiterii virusului”.

Întrebată dacă există garanții că aceste vaccinuri nu vor avea fecte secundare, aceasta a declarat:

„În ceea ce privește efectele pe termen scurt, da. Participanții la studiu au raportat după vaccinare reacții inflamatorii clasice : durere la locul injecției, mai rar dureri corporale sau febră. Aceste simptome sunt legate de activarea sistemului imunitar și sunt de așteptat. Ceea ce nu se știe încă este dacă aceste vaccinuri ar putea declanșa boli autoimune, cum ar fi sindromul Guillain-Barré și care pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinare. Această patologie neurologică, care poate duce la paralizie, apare arareori după infecția cu virusul gripal și într-un caz la un milion după un vaccin antigripal. Acest tip de efect secundar grav apare de obicei la șase săptămâni până la trei luni după vaccinare, când sistemul imunitar atinge vârful. Deci, și din acest punct de vedere,  beneficiind de câteva luni suplimentare, și după ce va fi vaccinat un număr mare de oameni, deoarece Statele Unite vor începe să vaccineze deja în decembrie, ni se vor da garanții mai bune de siguranță. Dacă se dovedește că probabilitatea de a dezvolta o boală gravă e de 1 la un milion de persoane vaccinate, riscul devine practic virtual. Oricum, mult mai mic decât cel de a dezvolta o formă severă de covid pentru anumite categorii ale populației. .

Claire-Anne Siegrist recunoaște, la insistența jurnalistului, că pot apărea întotdeauna efecte neașteptate.

”Într-adevăr, este posibil, iar experiența mea în vaccinuri a arătat asta. În urma campaniilor de vaccinare împotriva virusului H1N1, copiii scandinavi au dezvoltat narcolepsie, o afecțiune care provoacă somnolență și atacuri de somn patologice. Mai recent, a trebuit să oprim încercările cu un vaccin anti Ebola după apariția durerilor articulare la participanți. În ambele cazuri, aceste efecte au fost imprevizibile. Subliniez din nou: acest tip de reacții au loc în termen de trei până la patru luni de la vaccinare, nu mai târziu”.
Compania americană Moderna a anunțat că depune luni cereri de autorizație de urgență pentru vaccinul Covid-19 în Statele Unite și Europa, după ce rezultatele complete au confirmat o eficacitate ridicată – estimată la 94,1%.

Compania susține că nicio formă severă a bolii nu a apărut în rândul grupului de participanți vaccinați.