SUA nu mai dețin supremația militară în Pacific și ar putea avea tot mai multe dificultăți în a-și apăra aliații împotriva Chinei, a cărei influență este tot mai puternică în zonă, apreciază un reputat centru de reflecție australian într-un raport incendiar, informează luni AFP, preluat de Agerpres.

În această analiză, dată publicității luni, Centrul de Studii asupra SUA din cadrul Universității din Sydney descrie armata americană drept „o forță pe cale să se atrofieze” și ale cărei capacități sunt „în mod periculos depășite” și „prost pregătite” pentru o confruntare cu China.

Dacă este corectă, această evaluare ar presupune urmări grave pentru numeroșii aliați ai SUA, fie că este vorba de Australia, de Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanțiile americane în materie de securitate.

Autorii studiului evocă chiar și o „insolvabilitate strategică" a Washingtonului, avansând ideea că deceniile de război și de angajament în Orientul Mijlociu și de subfinanțare în Pacific au avut drept consecință expunerea aliaților SUA în Oceania.

„China, în schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forță ca urmare a investițiilor sale de mare anvergură în sisteme militare avansate”, se subliniază în analiză. În timpul președinției lui Xi Jinping, bugetul oficial pentru apărare al Chinei a crescut cu aproape 75%, până la 178 de miliarde de dolari, cifră care ar fi sub cea reală.

Mai concret, Beijingul a investit în sisteme de rachete balistice de precizie și în sisteme de contra-intervenție care ar complica sarcina pentru forțele americane în cazul în care acestea ar încerca să vizeze o zonă contestată.

Potrivit acestui studiu, „aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalațiile militare din Pacific Vest” nu dețin infrastructuri întărite și sunt amenințate.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews