ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coreea de Nord va fi, probabil, capabilă, în doi ani, să lanseze o rachetă cu o încărcătură de 500 de kilograme, care ca putea lovi California, a declarat un expert citat de AFP, la o săptămână după primul tir reușit de racheta intercontinentală efectuat de Phenian.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a afirmat săptămâna trecută că testul din 4 iulie, de Ziua Națională a SUA, a fost un „cadou” pentru americani.

Acest succes tehnologic apropie Phenianul de realizarea obiectivului său – amenințarea teritoriului SUA cu un atac nuclear.

„Dacă Hwasong-14 este asamblată așa cum credem noi, probabil că va funcționa mai bine când vor fi corectate toate defectele”, a spus John Schilling, expert în centrul de reflecție „38 North" al Universității John Hopkins din Washington. Astfel, raza de acțiune ar putea crește la 9.700 de kilometri, cu o încărcătură de 500 de kilograme.

„Nord-coreeni nu vor reuși mâine. Dar vor reuși, probabil, într-o zi”, a adăugat Schilling.

Cu „un an sau doi de teste și dezvoltare suplimentară”, „va deveni probabil o rachetă care poate viza cu fiabilitate, cu o ogivă nucleară, ținte de pe Costa de Vest, posibil cu suficientă precizie pentru a distruge ținte militare precum baze navale”, ca cea de la San Diego, California, a avertizat expertul.

După sosirea la putere în Coreea de Nord a lui Kim Jong-Un, la sfârșitul lui 2011, Phenianul și-a accelarat considerabil dezvoltarea programelor nuclear și balistic, sfidând sancțiunile impuse de comunitatea internațională.

Coreea de Nord a făcut cinci teste nucleare din 2006, dintre care două începând din ianuarie 2016.