ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 04.04/10:35 Un cetățean rus, de origine kârgâză, este suspectat că a provocat deflagrația violentă produsă luni la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două stații ale unei linii de metrou frecventate din Sankt-Petersburg, a anunțat marți un oficial kârgâz din domeniul securității, transmit Reuters și AFP.

''Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) este un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obținut cetățenia rusă'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate kârgâze, Rakhat Saulaimanov.


ACTUALIZARE 22:00 Atacul comis la metroul din orașul rus Sankt-Petersburg, soldat cu cel puțin zece morți și zeci de răniți, este un „lucru teribil", a afirmat luni președintele Statelor Unite, Donald Trump, citat de Reuters, conform Mediafax.
 
ACTUALIZARE 18: 35 Explozia de la Sankt Petersburg a fost un atac terorist, a confirmat Procurorul General al Rusiei, citat de Daily Telgraph. Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul, transmite news.ro. Comitetul Național Antitero a precizat că nouă persoane au murit și 20 au fost rănite în explozie.

Toate stațiile de metrou din oraș au fost închise, anunță Interfax.
 
ACTUALIZARE 18:12 Presa rusă a publicat luni după-amiază o primă imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servietă plină cu explozibili într-o garnitură de metrou ce călătoarea de la Piața Sennaia spre Tehnologiceski Institut, transmite Interfax, preluată de News.ro.
Presupusul suspect apare îmbrăcat într-o robă neagră și cu barbă, în vreme ce capul său este acoperit de o căciulă de aceeași culoare.

Anterior, un martor a declarat că un bărbat ar fi abandonat o servietă în vagonul de metrou  zguduit de puternica explozie din Sankt Petesburg.

„A fost o explozie pe șine, un bărbat a lăsat o servietă în vagon, a coborât din vagon și s-a mutat în alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, într-un SMS.
 
 ACTUALIZARE 18: 02 Statele Unite și Marea Britanie au transmis condoleanțe Rusiei după explozia produsă la metroul din Sankt-Petersburg, soldată cu cel puțin nouă morți și zeci de răniți, relatează site-ul agenției Sputnik. „Statele Unite monitorizează situația după explozia de la metroul din Sankt-Petersburg”, a declarat un oficial de la Casa Albă.
 
ACTUALIZARE 16:25 „Luăm în calcul toate cauzele posibile pentru explozia de la metroul din St. Petersburg, inclusiv cele legate de terorism”, a declarat președintele Vladimir Putin, anunță RT.com.
 
Putin, care se afla chiar în Sankt Petersburg, a trimis condoleanțe familiilor victimelor. Potrivit unui prim bilanț neoficial, ar fi vorba despre zece morți și 30 de răniți.

RIA transmite că 10 persoane au fost rănite, în timp ce agenția TASS relatează că, potrivit informațiilor preliminare, 10 persoane și-au pierdut viața, informează Agerpres.

Agenția RIA a relatat că, aparent, ar fi avut loc explozii la două stații de metrou din oraș. Trei stații de metrou au fost închise, potrivit portalului media local Fontanka.

Potrivit Reuters, la stația de metrou Sennaia Ploșciad se aflau opt ambulanțe. Fumul a umplut mare parte din stația de metrou, care a fost evacuată. Potrivit DPA, numeroase alte stații de metrou erau pe punctul de a fi închise.
 
În timp ce unele media locale au informat că explozia a fost provocată de un dispozitiv neidentificat, Interfax a relatat că dispozitivul exploziv era umplut cu șrapnel.