ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:19 Confuzie în legătură cu cel de-al treilea suspect. Presa belgiană transmite că, de fapt, bărbatul capturat în cursul zilei într-un cartier din Bruxelles nu este teroristul Najim Laachroui și că a fost vorba despre o eroare de identificare. 

ACTUALIZARE 12:00 Najim Laarchraoui, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat la Anderlecht, o suburbie a Bruxelles-ului. 

 

ACTUALIZARE 10:00 Teroristul care a scăpat de pe aeroport este Najim Laarchraoui. Bărbatul în vârstă de 25 de ani a fost implicat și în atentatele de la Paris.

 

ACTUALIZARE 9:30
23/03 Potrivit presei belgiene, cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem sunt frații Khaled și Brahim El Bakraoui, ambii cetățeni belgieni. Ei se aflau în vizorul poliției dar nu pentru activități teroriste, ci pentru tâlhării.

Publicația „La Derniere Heure” a scris că ar exista legături între cei doi frați și o celulă teroristă vizată de anchetatorii care se ocupă de dosarul lui Salah Abdeslam, capturat săptămâna trecută la Bruxelles. 

 

 

ACTUALIZARE 23.00 O bombă artizanală și un steag ISIS ar fi fost găsite într-o casă din Bruxelles. În urma perchezițiilor făcute într-o locuință din Schaerbeek, anchetatorii ar fi găsit un dispozitiv exploziv, ce conține cuie, mai multe substanțe chimice, precum și un drapel ISIS. Anunțul a fost făcut de procurorul general al Belgiei, Frédéric Van Leew. Ministrul belgian de Externe a precizat că sunt în desfășurare perchezițiile și interogatoriile în ancheta privind atentatele teroriste de la Bruxelles.

ACTUALIZARE- 19.00 Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat cele două atacuri cu bombă care au avut loc marți la Bruxelles, a anunțat o agenție de presă afiliată ISIS. 


„Luptători ai Statului Islamic au realizat marți o serie de atacuri cu centuri și dispozitive explozibile, vizând un aeroport și o stație centrală de metrou din centrul orașului Bruxelles, capitala Belgiei, țară care participă la coaliția internațională împotriva Statului Islamic. Luptători ai Statului Islamic au deschis focul în incinta aeroportului Zaventem înainte ca mai mulți dintre aceștia să își detoneze centurile cu explozibil și în timp ce un kamikaze martir și-a detonat centura cu explozibil în stația de metrou Maalbeek. Atacurile au avut ca rezultat peste 230 de morți și răniți”, precizează agenția AMAQ, citată de SITE Intelligence Group, într-o postare pe Twitter.

ACTUALIZARE 17.14 Procurorii din Belgia au avut indicii despre un atentat, dar nu au știut să le interpreteze. În locuințele pe unde a trecut Salah Abdeslam, singurul terorist prins în viață după atentatele din noiembrie de la Paris, au găsit un adevărat arsenal militar.

 ACTUALIZARE. 16.45  O alertă de atac cu bombă a fost declarată la Spitalul Saint-Pierre de la Bruxelles, a anunțat marți Christian De Coninck, un purtător de cuvânt al Poliției din Bruxelles-Ixelles, relatează Le Soir online. Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie, a fost internat vineri la acest spital, după ce a fost rănit la un picior în timpul capturării. El a fost externat sâmbătă din spital, interogat și încarcerat o închisoare din Bruges.

ACTUALIZARE. 15.45 Șefii armatei SUA și oficiali ai Departamentului american al Justiției au fost informați în legătură cu atacurile de la Bruxelles, iar FBI a început să-și coordoneze eforturile cu autoritățile belgiene și cu alte agenții americane ca urmare a atacurilor, au indicat marți oficiali americani, citați de agenția Reuters.

ACTUALIZARE. 15.35 Jurnalistul belgian Evan Lamos a povestit pe Twitter momentele de groază trăite în direct, în metroul din Bruxelles, în timpul și după exploziile din stațiile capitalei belgiene. Lamos scrie că deflagrațiile l-au surprins între stațiile Schuman și Maalbeek. Metroul a fost oprit, pasagerii fiind nevoiți să continue până la stația următoare, pe jos, pe liniile de tren. ”Sunt la metoru, între stațiile Schuman și Maelbeek. Tocmai am fost opriți din cauza unui ”incident pe linii”. Am auzit niște zgomote surde undeva, în depărtare”, a scris jurnalistul pe contul său de Twitter.


La scurt timp după acest moment, Lamos spune că a simțit un ”vânt” puternic, după care trenul s-a oprit și călătorii au fost evacuați prin tunel.

 

 ACTUALIZARE. 14.50 Forțele de ordine din Belgia au început operațiunea de căutare a unor suspecți, cinci la număr, care ar fi fost identificați cu ajutorul camerelor de supravghere, scrie presa belgiană, citându-l pe expertul antiterorism Claude Moniquet, intervievat de o televiziune locală. În plus, autoritățile ar fi decis sporirea pazei la centralele nucleare din Belgia, unde este alertă maximă.

 
ACTUALIZARE 14.00 34 de oameni au fost uciși iar 81 răniți în urma celor două explozii de la aeroportul din Bruxelles, transmite RT, care citează un bilanț recent prezentat de o televiziune belgiană.
 
ACTUALIZARE 13.40 "Două explozii au avut loc marți dimineață în aeroportul din Bruxelles, dintre care una a fost, cel mai probabil, provocată de un kamikaze", a declarat procurorul federal al Belgiei Frédéric Van Leeuw, intr-o conferință de presă, conform Le Figaro. 

ACTUALIZARE 13.20  Compania aeriană TAROM anunță că au fost anulate cinci zboruri dinspre Bruxelles spre România, aeronavele fiind programate să decoleze marți și miercuri, însă pasagerii "vor fi acceptați la îmbarcare pe toate cursele operate de TAROM din Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen și Londra din 22 si 23 martie", transmite Mediafax.

 ACTUALIZARE. 12.50 Traficul feroviar și rutier dintre Franța și Belgia este întrerupt în totalitate, fiind vorba de o decizie a guvernului belgian. Premierul francez Manuel Valls și-a exprimat solidaritatea cu poporul belgian și a  declarat: "SUntem în război", relatează Le Figaro.

 

ACTUALIZARE 12.25 Aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem este închis până miercuri dimineață, la ora 06:00 (05:00 GMT), a precizat Brussels Airport, în timp ce principalele gări feroviare din Bruxelles sunt închise până la noi dispoziții.

Zborurile dinspre și către Bruxelles au fost suspendate. ''Multe avioane au fost redirecționate spre aeroportul Charleroi'' (sudul Belgiei), a indicat un purtător de cuvânt al companiei ce administrează aeroporturile din Paris.''Rămâneți unde vă aflați!'', a menționat Centrul de criză belgian, pe contul său de Twitter.

Atentatele au avut repercusiuni asupra altor părți ale Europei. Mai multe mari orașe au decis să-și întărească măsurile de securitate. La Paris, poliția a consolidat securitatea în aeroporturi, gări și pe rețeaua de transport public.
 

ACTUALIZARE 12.12 Exploziile de la  Bruxelles, din aeroportul internațional și din stația de metrou s-au soldat cu cel puțin 21 de morți, conform unui bilanț provizoriu difuzat înainte de ora locală 11.00, a anunțat un purtător de cuvânt al pompierilor din capitala Belgiei, citat de AFP, relatează Le Figaro. Astfel, ar fi vorba de 11 morți la aeroportul Zavantem și zece morți în deflagrația de la metrou. Majoritatea răniților au fost evacuați, dar situația rămâne haotică.

 ACTUALIZARE 11:00  Presa belgiană anunță un nou bilanț al exploziilor de pe aeroport - 13 morți și 35 de răniți. Aceste date au fost confirmate și de autoritățile belgiene ulterior.

 

 


ACTUALIZARE 10:25 Metroul din Bruxelles este în curs de închidere. Presa belgiană relatează că au avut loc patru explozii și la stația de metrou Schuman, care se află în apropierea principalelor instituții europene.

 

Nivelul de alertă a fost ridicat la cel mai mare nivel posibil. 

 

ACTUALIZARE 10:05 Înainte de producerea celor două explozii au fost trase focuri de armă și s-au auzit strigăte în arabă, relatează agenția de presă Belga. 

ACTUALIZARE 9:45 A fost activat planul de catastrofă. Purtătorul de cuvânt al poliției belgiene anuță că sunt mai mulți morți și răniți, potrivit NBC News. Presa belgiană vorbește de 11 morți și 25 de răniți, dar informațiile nu sunt confirmate.

 

 

Antrenorul Mircea Rednic a relatat că fiica sa se afla pe aeroportul din Bruxelles și că vorbea cu ea la telefon chiar în momentul în care s-au auzit exploziile.

Luana Rednic a povestit și ea că a văzut mai multe persoane rănite. Ea a relatat momentul exploziei - în zona centrală a aeroportului, lângă un restaurant - și a povestit cum a fost evacuată.

"Am alergat și nu m-am uitat în jur. Am văzut răniți și nu mi-am dat seama dacă mai erau în viață. Doar am alergat. Îmi era frică să nu alerg spre un loc unde era o bombă. Acum suntem pe pistă. Ne-a scos afară. Sunt multe ambulanțe și pompieri. La un restaurant și o farmacie mi se pare că au fost bombele. Căzuse tavanul și era praf, dar nu mai era fum, când am ieșit nou. Nu știu nimic. Eu nu mai plec. Am lăsat bagajul în aeroport. Nu mă mai interesează. Îl aștept pe tata să vină să mă ia cu mașina. Sunt doar angajați de la aeroport lângă noi. Nu sunt forțe de ordine", a spus Luana Rednic la Digi 24.

Știre inițială

Aeroportul din Bruxelles este evacuat după două explozii, mai multe persoane fiind rănite. Autoritățile au decis închiderea aeroportului, potrivit presei belgiene.

Potrivit Sky News, deflagrațiile au avut loc în salonul de plecări, lângă ghișeul companiei American Airlines. Traficul feroviar spre aeroport a fost suspendat.

Martorii au declarat că au "simțit " undele de șoc provocate de explozii și cred că deflagrațiile au avut loc la check-inul pentru cursa  American Airlines, la ora locală 8.00 dimineața( 9.00- ora României), relatează Daily Mail.

Potrivit unui martor citat de RTBF, mai multe persoane au fost rănite în terminalul de plecări din fața hotelului Sheraton.

Originea exploziilor este necunoscută momentan. 

 

Știre în curs de actualizare