ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 79 de persoane au fost rănite sâmbătă într-o serie de explozii petrecute la o uzină de muniții din centrul Rusiei, potrivit bilanțului autorităților Federației Ruse, informează dpa și AFP, citate de Agerpres.

Exploziile au avut loc la uzina Kristal din orașul Dzerjinsk, din regiunea Nijni Novgorod, la circa 400 de kilometri est de Moscova.

Cinci clădiri ale uzinei și aproape 180 de clădiri rezidențiale au fost avariate în urma exploziilor, potrivit autorităților municipale.

Din cei 79 de răniți, 15 au necesitat spitalizare, dintre care o persoană în stare gravă, nefiind raportat nici un deces.

„Potrivit ultimelor informații, 79 de persoane au solicitat asistență medicală după explozia de la uzina Kristal: 38 de muncitori ai uzinei și 41 de locuitori din oraș. Nu sunt copii printre răniți”, a informat într-un comunicat Ministerul Sănătății al Federației Ruse.

Potrivit TASS, exploziile au avut loc în secția de producție de trotil a uzinei Kristal, în timpul procesului tehnologic, avariind părți importante din clădirile fabricii. 

Locuitorilor orașului Dzerjinsk li s-a cerut să țină ferestrele închise, din cauza propagării unui nor gros de fum de la incendiul izbucnit în urma exploziilor.  

Specialiștii au reușit să stingă, după mai multe ore, focul declanșat la fabrica de muniții, întins pe o suprafață de peste 800 de metri pătrați. A fost declanșată o anchetă pentru suspiciunea de încălcare a normelor de securitate de către muncitorii uzinei rusești.

Institutul de stat pentru cercetări științifice „Kristal” a fost înființat în anii 1950, fiind specializat în crearea de substanțe și compoziții explozive, în tehnologii pentru fabricarea acestora, precum și în testarea, transportarea și utilizarea lor. Din 2011, institutul a fost trecut în subordinea întreprinderii de stat „Rostehnologhii”.