ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a refuzat să-și dea binecuvântarea pentru ca icoanele sfinte și alte obiecte sacre să fie scoase din lăcașurile lor de cult pentru a fi prezentate în renumitul Muzeul Luvru din Paris. „Aceasta este o poziție de principiu, conform căreia obiectele nu trebuie scoase din depozitele bisericii și scoase peste hotare decât pentru  pelerinaje”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Gerasim din Melnik, secretar al Sfântului Sinod, transmite Radio Bulgaria.

Potrivit site-ului orthochristian.com, Ministrul Culturii Boil Banov a solicitat ca Sfântul Sinod sa dea binecuvântarea pentru ca icoane, cădelnițe, cruci, Evanghelii, Uși Regale și alte obiecte de la Mănăstirea Bachkovo, Muzeul Istoric și Arheologic al Bisericii Naționale și de la Patriarhie să fie prezentate în cadrul expoziției.

Expoziția planificată de ministerul Culturii, anulată acum, a stârnit indignare în societate și în cercurile academice și bisericești, după ce s-a aflat că icoanele și toate lucrările de artă vor fi expuse în Departamentul de Artă Islamică al muzeului Lovru, cu scopul de a demonstra o legătură între arta creștină și islamică în Bulgaria.

Expoziția, intitulată „Artă și culturi în Bulgaria între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea”, a fost programată în perioada iunie-noiembrie și ar fi urmat să expună 60 de articole religioase, inclusiv icoane, manuscrise, cărți, bijuterii și farfurii dintr-o perioadă în care națiunea ortodoxă bulgară a făcut parte din Imperiul Otoman Musulman.
Deși Comisia parlamentară pentru cultură și mass-media a declarat inițial că „procedurile legate de viitoarea expoziție bulgară de la Louvre se desfășoară fără probleme”, în ciuda faptului că obiectele sacre nu vor fi incluse, ministrul Banov a anunțat luni că expoziția a fost anulată, relatează Balkan Insight.

Decizia Ministerului Culturii a venit după reacția negativă din partea Sfântului Sinod și a lui Emmanuil Mutafov, directorul Institutului pentru Studiul Artelor din Academia Bulgară de Științe, care crede că cei de Luvru interpretează greșit evenimentele istorice.

Partidul naționalist VMRO, aflat la guvernare alături de conservatori, a calificat drept o „batjocură” și o „insultă" o expoziție care evidențiază „influența islamului asupra creștinismului”.