ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul naționalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului să răspundă la acțiunile autorităților române împotriva maghiarilor din Harghita și Covasna, pe care le consideră "anti-maghiare" și "ilegale", convocându-l pe ambasadorul României la Budapesta, relatează agenția MTI.

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sâmbătă că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe și Coeziune Națională din Parlamentul ungar, în legătură cu o "serie de acțiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare", împotriva maghiarilor care trăiesc în Harghita și Covasna.

Vona a precizat că Guvernul ungar și diplomația au tăcut în legătură cu "abuzul de putere" al autorităților române și cu "încălcarea grosolană" a drepturilor colective ale comunității maghiare, conform Mediafax.

El a adăugat că arestarea nejustificată a liderului Mișcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc, Istvan Beke, și "hărțuirea" mai multor grupuri maghiare din regiune de către autorități "nu pot rămâne fără răspuns" din partea Ungariei.

Beke Istvan a fost arestat la 1 decembrie, fiind acuzat că ar fi plănuit să confecționeze și să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Națională.