ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui raport al FBI și Departamentului pentru Securitate Internă, serviciile ruse de informații, civile și militare, au operat sub identități false pentru a lansa atacuri informatice în Statele Unite, inclusiv asupra unui partid politic. FBI a descoperit ca hackerul Guccifer 2.0, care susține că este român, ar fi, de fapt, un proiect al serviciilor ruse.

"În unele cazuri, serviciile ruse de informații s-au deghizat drept păți terțe, ascunzându-se în spatele unor identități online false, menite să determine victima să atribuie greșit sursa atacului. Guvernul american confirmă că doi actori diferiți din serviciile ruse de informații au participat la intruziunea vizând un partid politic american. Primul actor, cunoscut ca Advanced Persistent Threat (APT) 29, a spart sistemele partidului în vara lui 2015, în timp ce al doilea, cunoscut ca APT28, le-a spart în primăvara lui 2016.

Activitatea (serviciilor de informații ruse – n.r.) face parte din campania în curs de operațiuni informatice orientate împotriva Guvernului american și cetățenilor săi”, au scris autorii documentului.

Acest (raport comun de analiză – n.r.) oferă indicatori tehnici privind multe dintre aceste operațiuni, măsurile recomandate pentru diminuarea (consecințelor- n.r.), sugestii de acțiuni în replică la indicatorii oferiți și informații privind modul de raportare ale acestui tip de incidente Guvernului american”, se adaugă în raportul FBI, citat de news.ro.

În vara lui 2016, Guccifer 2.0 a revendicat atacurile asupra Partidului Democrat. Ulterior, într-un interviu acordat în iunie pentru Vice, el susținea că este român.

Experți în securitate informatică au conchis că Guccifer 2.0 este, probabil, proiectul hackerilor ruși susținuți de statul rus. Compania de securitate informatică Crowdstrike, care a fost angajată de Partidul Democrat pentru a analiza atacul informatic, a prezentat această ipoteză.

De asemenea, un expert în securitate informatică de la King’s College London, Thomas Rid, a afirmat că "este mai degrabă probabil” ca întregul atac vizând Partidul Democrat, inclusiv rolul lui Guccifer 2.0, să fi fost orchestrat se spioni ruși.

Documentul de 13 pagini al FBI și Departamentului pentru Securitate Internă a fost publicat în condițiile în care președintele Barack Obama a anunțat sancțiuni vizând Rusia pentru interferență în alegerile prezidențiale. Raportul a fost criticat, însă, de experți în securitate, potrivit cărora nu este suficient de amănunțit și a fost publicat prea târziu.

Atât CIA, cât și FBI cred că hackeri ruși au fost responsabili pentru atacurile vizând Partidul Democrat, menite să îl ajute pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Mai mult, serviciile de informații afirmă că hackerii au acționat la ordinele statului, deși nu pot dovedi o implicare personală a lui Vladimir Putin.

Rusia, dar și Trump au respins în repetate rânduri acuzațiile.