Programul ridică semne de întrebare în legătură cu actualizarea politicilor care protejează libertăţile civile în timp ce noile tehnici reprezintă oportunităţi intruzive pentru spionajul guvernamental.

FBI operează o flotă aeriană cu numeroase avioane care survolează teritoriul american la altitudine joasă şi sunt echipate cu camere de luat vederi şi tehnologie de supraveghere a telefoanelor, toate ascunse în spatele unor companii fantomă, relatează AP, în pagina electronică, citată de Mediafax.

Echipamentul de supraveghere al avioanelor este folosit în general fără aprobarea unui judecător, iar FBI susţine că zborurile sunt folosite pentru investigaţii specifice în desfăşurare. Într-o perioadă recentă de 30 de zile, agenţia a acţionat în mai mult de 30 de oraşe din 11 state.

Oficiali americani au confirmat pentru prima dată scara mare la care sunt folosite aceste aeronave, în timp ce AP a indetificat cel puţin 13 companii fantomă, precum FVX Research, KQM Aviation, NBR Aviation sau PXW Services. Chiar şi aspectele elementare ale programului sunt ascunse publicului în versiunile cenzurate ale rapoartelor oficiale ale inspectorului general al Departamentului Justiţiei.

Avioanele pot face înregistrări video ale unor activităţi care nu au legătură cu infracţionalitatea la sol. Unele avioane pot fi echipate cu tehnologie ce poate identifica mii de persoane prin intermediul telefoanelor pe care le au asupra lor, chiar dacă nu efectuează un apel. Oficialii susţin că practica, ce mimează turnurile de telefonie, este rară.

Unul dintre avioane, fotografiat în zbor săptămâna trecută de către AP în Virginia, avea antene neobişnuite sub fuzelaj şi o cameră pe partea stângă. Un document federal din 2010 menţionează cel puţin 115 avioane, inclusiv 90 Cessna, în flota de supraveghere a FBI.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews