ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania de cipuri pentru creier a lui Elon Musk, Neuralink, a anunțat că Food & Drug Administration (FDA) din SUA a aprobat produsul pentru a fi testat pe oameni.

„Acesta este rezultatul muncii incredibile a echipei Neuralink în strânsă colaborare cu FDA și reprezintă un prim pas important care va permite într-o zi tehnologiei noastre să ajute mulți oameni”, a scris compania lui Musk într-o postare pe Twitter.  

„Recrutarea nu este încă deschisă pentru studiul nostru clinic. Vom anunța mai multe informații despre asta în curând!”, a adăugat Neuralink.

Neuralink a fost un proiect care l-a pasionat pe Musk încă de la înființarea sa în 2016. Potrivit mogulului din domeniul tehnologiei, conectarea creierului uman la computer este promițătoare pentru o serie largă de scopuri în care poate fi aplicată, de la restabilirea vederii și a funcției motorii la pacienții cu dizabilități, la controlul mental al dispozitivelor electronice.

De asemenea, el susține că proiectul poate fi folosit ca o protecție împotriva inteligenței artificiale (IA) care poate deveni „mult mai inteligentă decât oamenii” și controla societatea. Numai prin „fuziunea” cu IA, susține Musk, oamenii își vor dezvolta capacitatea de a rămâne înaintea IA și de a se proteja de ea.

Scopul final al Neuralink este „de a asigura viitorul umanității ca civilizație în raport cu inteligența artificială”, a spus Musk într-un discurs la Academia de Științe din San Francisco, în 2019.

„După ce rezolvăm o mulțime de boli legate de creier, vom avea și atenuarea amenințării existențiale constituite de IA. Acesta este scopul”, a adăugat el.

„Acest lucru cred că va fi cu adevărat important la nivel de civilizație. Am spus multe despre IA de-a lungul anilor, dar cred că și într-un scenariu benign IA vom rămâne în urmă.”, a spus Musk.

Implantul cerebral a produs până acum rezultate mixte în studiile pe animale. Unii subiecți maimuțe din testare cărora li s-a implantat un cip au mutat cu succes cursorul computerului, deși 15 din 23 au murit din cauza hemoragiilor cerebrale, automutilări sau erupției cutanate, între 2017 și 2020.

Neuralink nu este prima companie care a început studiile pe oameni cu o interfață creier-calculator. În 2022, compania de tehnologie Synchron din New York, finanțată de miliardarii Bill Gates și Jeff Bezos, a implantat primul său dispozitiv de citire a minții într-un pacient din SUA, într-un studiu clinic.