ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 21.03/ 9:15 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Fidesz a decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European (PPE), informează MTI.

„Nu putem fi excluși sau suspendați - am câștigat patru runde de alegeri, am fost aleși de către cetățenii Ungariei”, a adăugat Orban. El a declarat că Fidesz a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European. „Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica și va pleca”, a mai declarat premierul.
 
Știrea inițială

Partidul la putere în Ungaria, FIDESZ, a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE) pe termen nelimitat, a anunțat miercuri pe Twitter președintele PPE, Joseph Daul, relatează Reuters și dpa, citate de Agerpres.
 
Decizia s-a luat cu 190 de voturi pentru și trei împotrivă.

Treisprezece partide din cadrul PPE au cerut expulzarea partidului lui Orban, după ce prim-ministrul Ungariei a luat mai multe decizii considerate anti-europene. Numit de mulți ”Donald Trump din Europa”, din cauza declarațiilor și măsurilor anti-musulmane luate, Orban a criticat în repetate rânduri deciziile luate de UE și pe președintele Jean Calude-Juncker. 

Eliminarea Fidesz din familia popularilor europeni este considerată un gest extrem de drastic după standardele Parlamentului European și vine într-un moment sensibil având în vedere alegerile europarlamentare din luna mai.
 
Excluderea formațiunii maghiare ar putea să slăbească considerabil PPE, o alianță de aproximativ 80 de partide, scrie BBC News. 
 
Orban susține că Europa se află în mijlocul unei lupte existențiale pentru apărarea valorilor creștine. El atacă consensul liberal care sprijină instituțiile UE, susținând în schimb o puternică nouă putere central-europeană.