ACTUALIZARE 21.03/ 9:15 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Fidesz a decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European (PPE), informează MTI.

„Nu putem fi excluși sau suspendați - am câștigat patru runde de alegeri, am fost aleși de către cetățenii Ungariei”, a adăugat Orban. El a declarat că Fidesz a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European. „Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica și va pleca”, a mai declarat premierul.
 
Știrea inițială

Partidul la putere în Ungaria, FIDESZ, a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE) pe termen nelimitat, a anunțat miercuri pe Twitter președintele PPE, Joseph Daul, relatează Reuters și dpa, citate de Agerpres.
 
Decizia s-a luat cu 190 de voturi pentru și trei împotrivă.

Treisprezece partide din cadrul PPE au cerut expulzarea partidului lui Orban, după ce prim-ministrul Ungariei a luat mai multe decizii considerate anti-europene. Numit de mulți ”Donald Trump din Europa”, din cauza declarațiilor și măsurilor anti-musulmane luate, Orban a criticat în repetate rânduri deciziile luate de UE și pe președintele Jean Calude-Juncker. 

Eliminarea Fidesz din familia popularilor europeni este considerată un gest extrem de drastic după standardele Parlamentului European și vine într-un moment sensibil având în vedere alegerile europarlamentare din luna mai.
 
Excluderea formațiunii maghiare ar putea să slăbească considerabil PPE, o alianță de aproximativ 80 de partide, scrie BBC News. 
 
Orban susține că Europa se află în mijlocul unei lupte existențiale pentru apărarea valorilor creștine. El atacă consensul liberal care sprijină instituțiile UE, susținând în schimb o puternică nouă putere central-europeană. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews