ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!Proteste fără precedent în Quito, capitala Ecuadorului. Statul se confruntă cu o criză socială fără precedent provocată de reformele economice legate de un împrumut din partea FMI. Bilanțul confruntărilor numără până acum șase morți, aproape 1000 de răniți și peste 1.200 de arestări, potrivit biroului Avocatului Poporului.

Quito a plonjat în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu și controlului militar, în cea de-a 11-a zi a unei crize sociale fără precedent provocate de reforme economice legate de un împrumut din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), in valoare de 4,2 miliarde de dolari, comentează AFP.

Sâmbătă, nori de fum acopereau orașul situat la 2.850 de metri altitudine, reflectând tirurile încrucișate cu rachete artizanale și grenade lacrimogene între manifestanți și forțe de ordine.
În plus, manifestanți purtând cagule au incendiat sediul inspecției generale a finanțelor, în nordul capitalei Quito. Clădirea a fost atacată cu cocteiluri Molotov și la, scurt timp, un grup de indivizi, cei mai mulți cu măști pe față sau căști de protecție, au pătruns în interior, provocând distrugeri. Potrivit procuraturii, 34 de persoane au fost arestate.
 
Clădirile administrative preluate de protestatari erau deja goale, președintele Moreno mutând deja guvernul în orașul Guayaquil, situat la 250 km sud-vest de Quito.

 
Alte atacuri au vizat sediile din Quito ale canalului de televiziune Teleamazonas și jurnalului El Mercurio. Imagini difuzate au arătat ferestre sparte, o mașină incendiată și o puternică prezență polițienească la fața locului. Moreno, care inițial părea dispus să reconsidere măsurile dure de austeritate, l-a acuzat pe fostul președinte, Rafael Correa, și pe aliatul său venezuelean Nicolas Maduro, că ar fi în spatele demonstrațiilor.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews