ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru ani au trecut de când Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a primit azil politic în ambasada Ecuadorului din Londra, astfel că susținătorii săi au plănuit demonstrații de susținere în metropole precum Paris, Berlin ori Milano, potrivit presei internaționale. 

În săptămâna care urmează vor urma mișcări similare și în alte mari orașe, precum New York, Quito, Buenos Aires ori Montevideo, iar australianul de 44 de ani este așteptat să difuzeze un mesaj video de mulțumire.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Marea Britanie pe 19 iunie 2012, după ce justiția suedeză a emis un mandat european de arestare pe numele său, întrucât fostul hacker este suspectat de un viol pe care refuză cu furie să-l recunoască. De asemenea, Assange se teme că va fi extrădat apoi în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea, în 2010, a 500.000 de documente clasificate referitoare la războiele din Irak și Afganistan, precum și a 250.000 de mesaje secrete diplomatice.

Presa internațională remarcă faptul că un comitet ONU a publicat o rezoluție în care se afirmă că Justiția din Suedia și din Marea Britanie i-au încălcat drepturile fundamentale informaticianului care a zguduit din temelii sistemele politice internaționale și interne din numeroase țări ale lumii prin telegramele WikiLeaks.

Printre personalitățile publice care și-au anunțat participarea la mișcările de susținere se numără: Michael Moore, Noam Chomsky, Yanis Varoufakis, Ken Loach, Patti Smith, Brian Eno, PJ Harvey, Ai Weiwei și Vivienne Westwood.