Facebook a început să blocheze de marți anunțurile referitoare la referendum ce nu provin de la agențiile de publicitate din Irlanda. Dar Google a declarat că nu doar acestea, ci toate anunțurile referitoare la acest referendum vor fi blocate, informează BBC.

Anunțurile Google apar pe milioane de site-uri web, inclusiv pe platforma de distribuire a videoclipurilor YouTube.

La 25 mai, irlandezii vor vota pro sau contra liberalizării avortului, adică pro sau contra abrogării celui de-al 8-lea amendament al Constituției Republicii Irlandeze, care prevede „dreptul la viață al nenăscutului”. În prezent, în această țară avortul este interzis aproape în totalitate.

Atât susținătorii, cât și adversarii avortului din Irlanda și-au exprimat, de mai multe săptămâni, teama că grupuri care acționează și sunt finanțate din străinătate ar putea încerca să influențeze electoratul prin campanii online.

Giganții americani ai internetului au decis că trebuie să reducă riscurile de manipulare a campaniei. „O dată cu actualizarea practicilor noastre referitoare la integritatea alegerilor desfășurate în întreaga lume, am decis să întrerupem toate anunțurile legate de referendumul irlandez”, a precizat un purtător de cuvânt al Google.

„Ne bucurăm de răspunsul rapid al Google”, a reacționat pe Twitter Transparent Referendum Initiative, o platformă ce inventariază publicitatea difuzată pe internet.

Facebook a precizat marți că decizia companiei, de a bloca publicitatea ce vine din afara Irlandei, a fost luată de comun acord cu partidele politice irlandeze și cu grupurile care militează pro sau contra avortului. 

Luna trecută, comisarul irlandez pentru protecția datelor, Helen Dixon, a declarat că este posibil ca organizațiile străine să încerce să influențeze referendumul.

Legislația electorală a Irlandei interzice organizațiilor străine să finanțeze grupurile de campanie din țară. Cu toate acestea, site-urilor de social media și motoarelor de căutare nu le este interzis să difuzeze reclame finanțate din străinătate.

„A existat o presiune crescută asupra companiilor de social media pentru o mai mare transparență, după dezvăluirile despre cine este în spatele campaniilor de publicitate politică și despre cum suntem vizați. Afirmațiile potrivit cărora Cambridge Analytica a folosit date colectate din milioane de profile de pe Facebook, iar publicitatea susținută de Rusia a influențat alegerile prezidențiale din SUA a condus la temerea că aceste campanii politice duse pe social media ar putea constitui o amenințare la adresa democrației”, precizează Emma Vardy, corespondent al BBC în Irlanda.

Google a declarat că anunțurile referitoare la acest referendum vor fi „întrerupte” începând cu data de azi, 10 mai.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews