Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din Statele Unite a aprobat în această săptămână o amendă civilă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook.

Este vorba despre investigația referitoare la modul în care compania a gestionat datele utilizatorilor care au ajuns la firma britanică de consultanță Cambridge Analytica, au declarat vineri surse apropiate situației, citate de Reuters.

Agenția a investigat acuzațiile că Facebook nu gestionat corect datele a 87 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei de consultanță. Investigația s-a concentrat pe aflarea dacă transferul datelor a încălcat un acord din 2011 referitor la consimțământ, convenit între Facebook și autoritatea de reglementare.

Investitorii au salutat informațiile despre acord, iar acțiunile Facebook au crescut cu 1,8%, dar un număr de parlamentari democrați au condamnat amenda ca inadecvată.

Se anticipează că agenția de reglementare va include în acord restricții privind modul în care Facebook poate trata datele confidențiale ale utilizatorilor, potrivit publicației Wall Street Journal, care a mai relatat că votul agenției a fost în conformitate cu opinia Partidului Republican, respectiv trei republicani au votat pentru și doi democrați împotrivă.

Amenda prevăzută în acord va fi cea mai mare penalizare civilă plătită către agenție.

FTC și Facebook au refuzat să comenteze.

Reprezentantul democrat David Cicilline, care prezidează o comisie antitrust din Congres, a apreciat că amenda de 5 miliarde de dolari ”este un cadou de Crăciun acordat cu cinci luni mai devreme”.

„Această amendă este o fracțiune din venitul anual al Facebook. Nu îi va face să se gândească de două ori la responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor”, a spus Cicilline.

Facebook a obținut în primul trimestru venituri de 15,1 miliarde de dolari și un profit net de 2,43 de miliarde de dolari. Profitul ar fi fost mai mare dacă Facebook nu ar fi constituit un provizion de 3 miliarde de dolari pentru amenda FTC.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews