Nudurile pitctate de Rubens încântă oamenii care vizitează marile galerii de artă ale lumii de aproape 400 de ani. Acum însă, una dintre marile capodopere ale pictorului flamand, care a realizat în special portrete mitologice și religioase, a căzut victimă ghilotinei nemiloase a cenzurii culturale a celor de la Facebook.

Facebook  a cenzurat celebra pictură veche de 400 de ani  a lui Rubens, „Coborârea de pe cruce a lui Hristos”, pe motiv că „prezenta nuditate”.

Celebra  reprezentare artistică barocă a pictorului flamand a fost inclusă alături de mai multe opere de artă încărcate pe site-ul Consiliului Flamand al Turismului. „Coborârea de pe cruce a lui Hristos” a fost aleasă și pentru o campanie publicitară pe Facebook, alături de alte lucrări ale artiștilor flamanzi Jan van Eyck și Pieter Bruegel, pentru promovarea regiunii Flandra din Belgia, scrie site-ul lejournaldesarts.fr.

Decizia celor de la Facebook de a elimina imaginea a provocat nemulțumirea Consiliului Flamand al Turismului, care a denunțat această politică controversată a cenzurii într-o scrisoare adresată directorului general al firmei, Mark Zuckerberg.

„Pieptul, fesele și heruvimii lui Peter Paul Rubens sunt considerate indecente. Nu de noi, ci de voi”, se spune în scrisoare.  „Deși nu putem să ne amuzăm în secret pentru ce faceți, cenzura dvs. culturală ne face viața destul de dificilă”.

Belgienii au ironizat confuzia celor de la  Facebook într-un nou videoclip în care apar bărbați cu uniforme pe care scrie „inspectori social media”  și care îi îndrumă pe vizitatorii cu conturi de social media să stea departe de nuduri atunci când intră la Muzeul Casa Rubens din Anvers.

Nu e prima dată când compania americană intră sub tirul criticilor în urma încercărilor bizare de a mutila lucrări celebre de artă.

Anul trecut, Facebook a fost forțat să-și ceară scuze după ce a recunoscut că  în mod "incorect" a interzis o fotografie a unei statui renascentiste din secolul al XVI-lea reprezentându-l pe Zeul Mării, Neptun.

Pe lista cenzurii aplicate de Facebook au fost incluse și alte opere de artă care prezintă nuduri, de la infamul și controversatul „L'Orgine du monde” (1866) al lui Gustave Courbet, până la Emma, tabloul lui Gerhard Richter (1966).

În timp ce compania susține că permite ca fotografii ale picturilor renumite să fie share-uite de utilizatori, Facebook nu pare să extindă aceasta și la anunțurile publicitare pe rețeaua socială.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews