ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nudurile pitctate de Rubens încântă oamenii care vizitează marile galerii de artă ale lumii de aproape 400 de ani. Acum însă, una dintre marile capodopere ale pictorului flamand, care a realizat în special portrete mitologice și religioase, a căzut victimă ghilotinei nemiloase a cenzurii culturale a celor de la Facebook.

Facebook  a cenzurat celebra pictură veche de 400 de ani  a lui Rubens, „Coborârea de pe cruce a lui Hristos”, pe motiv că „prezenta nuditate”.

Celebra  reprezentare artistică barocă a pictorului flamand a fost inclusă alături de mai multe opere de artă încărcate pe site-ul Consiliului Flamand al Turismului. „Coborârea de pe cruce a lui Hristos” a fost aleasă și pentru o campanie publicitară pe Facebook, alături de alte lucrări ale artiștilor flamanzi Jan van Eyck și Pieter Bruegel, pentru promovarea regiunii Flandra din Belgia, scrie site-ul lejournaldesarts.fr.

Decizia celor de la Facebook de a elimina imaginea a provocat nemulțumirea Consiliului Flamand al Turismului, care a denunțat această politică controversată a cenzurii într-o scrisoare adresată directorului general al firmei, Mark Zuckerberg.

„Pieptul, fesele și heruvimii lui Peter Paul Rubens sunt considerate indecente. Nu de noi, ci de voi”, se spune în scrisoare.  „Deși nu putem să ne amuzăm în secret pentru ce faceți, cenzura dvs. culturală ne face viața destul de dificilă”.

Belgienii au ironizat confuzia celor de la  Facebook într-un nou videoclip în care apar bărbați cu uniforme pe care scrie „inspectori social media”  și care îi îndrumă pe vizitatorii cu conturi de social media să stea departe de nuduri atunci când intră la Muzeul Casa Rubens din Anvers.

Nu e prima dată când compania americană intră sub tirul criticilor în urma încercărilor bizare de a mutila lucrări celebre de artă.

Anul trecut, Facebook a fost forțat să-și ceară scuze după ce a recunoscut că  în mod "incorect" a interzis o fotografie a unei statui renascentiste din secolul al XVI-lea reprezentându-l pe Zeul Mării, Neptun.

Pe lista cenzurii aplicate de Facebook au fost incluse și alte opere de artă care prezintă nuduri, de la infamul și controversatul „L'Orgine du monde” (1866) al lui Gustave Courbet, până la Emma, tabloul lui Gerhard Richter (1966).

În timp ce compania susține că permite ca fotografii ale picturilor renumite să fie share-uite de utilizatori, Facebook nu pare să extindă aceasta și la anunțurile publicitare pe rețeaua socială.