Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) și 48 de state urmează să lanseze un atac în justiție asupra gigantului Facebook din cauza pretențiilor de încălcare a legii antitrust. Procesele urmăresc distrugerea imperiului social media al lui Mark Zuckerberg, scrie Breitbart.
 
Politico relatează că autoritățile federale antitrust și zeci de state urmează să lanseze un atac legal major împotriva Facebook din cauza acuzațiilor de încălcări antitrust. Procesele ar urma să forțeze Facebook să-și spargă imperiul, care include serviciul de mesagerie WhatsApp și aplicația de partajare a fotografiilor Instagram.
 
Procurorii generali din 48 de state și teritorii americane, inclusiv din New York, se află în spatele primullui proces intentat săptămâna trecută. Al doilea proces intentat de FTC urma să fie depus în această după-amiază.
 
Facebook este acuzat că și-a folosit în mod ilegal puterea de mai bine de un deceniu pentru a înlătura rivalii și a cumpăra concurenți în ascensiune, WhatsApp și Instagram fiind nominalizate ca exemple specifice. Facebook a continuat să achiziționeze mai multe companii în ciuda controlului. Breitbart News a raportat recent despre cumpărarea de către Facebook a startup-ului de servicii pentru clienți Kustomer într-o afacere evaluată la peste 1 miliard de dolari.
 
Potrivit plângerii formulate de FTC, Facebook este serviciul de rețele sociale dominant din lume și are puterea de monopol. Această poziție de neegalat a oferit Facebook profituri uluitoare. Numai anul trecut, Facebook a generat venituri de peste 70 de miliarde de dolari și profituri de peste 18,5 miliarde de dolari.

Procesul e doar ultimul episod din escaladarea luptei pentru putere dintre guvernele mondiale și firmele tehnologice americane. În octombrie, Departamentul de Justiție și un grup mai mic de state americane au intentat un proces antitrust similar împotriva gigantului Google.