ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Giganții tehnologici Google și Facebook folosesc „modele de afaceri bazate pe supraveghere” care amenință drepturile omului și erodează confidențialitatea la nivel mondial. O susține Amnesty International într-un nou raport în care cere încetarea acestor practici.
 
Publicat miercuri, raportul „Giganții supravegherii” prezintă modul în care Facebook și Google și numeroasele lor platforme afiliate funcționează în moduri care sunt pur și simplu incompatibile cu dreptul la confidențialitate și reprezintă o „amenințare sistemică” la libera exprimare pe internet.

„În ciuda valorii reale a serviciilor pe care le oferă, platformele Google și Facebook au un cost sistemic”, se arată în raport.

„Controlul lor insidios asupra vieții noastre digitale subminează fundamentul însuși al vieții private și reprezintă una dintre provocările majore ale epocii noastre în materie de drepturi ale omului', consideră Kumi Naidoo, secretar general al Amnesty International.

„Google și Facebook au erodat treptat respectul pentru viața noastră privată. Astăzi suntem în capcană. Fie ne supunem acestei mașini uriașe de supraveghere - unde datele noastre sunt ușor folosite pentru a ne manipula și influența - sau renunțăm la beneficiile lumii digitale”, se mai spune în documentul citat.

De asemenea, raportul avertizează că „extragerea și analizarea datelor persoanelor, în astfel de proporții gigantice, sunt incompatibile cu diferitele fațete ale dreptului la viața privată, inclusiv libertatea de a fi scutiți de intruziune în viețile noastre private, dreptul de a controla informațiile despre noi și dreptul la un spațiu în care să putem să ne exprimăm liber identitățile”.

Potrivit organizației, „vasta arhitectură publicitară a Google și Facebook este o armă puternică în mâinile cui nu trebuie”, întrucât „ea poate fi deturnată în scopuri politice” și „lasă teren liber tuturor tipurilor de noi strategii de publicitate cu aluzie de exploatare față de de persoane vulnerabile care luptă împotriva bolilor, tulburărilor mintale sau dependenței”.

Amnesty îndeamnă guvernele „să acționeze de urgență” pentru 'aplicarea unor legi solide privind protecția datelor și reglementarea eficientă a activităților giganților tehnologici.
 
Raportul AI nu face decât să confirme ceea ce presa a dezvăluit în ultimii ani în privința controlului pe care -l au giganții internetului. 

Săptămâna trecută, Wall Street Journal a dezvăluit că Google a făcut parteneriat cu furnizorul de asistență medicală Ascension, pentru a colecta și stoca în secret documentele medicale a milioane de pacienți din 21 de state - toate după ce compania nu a reușit să convingă clienții să predea voluntar datele medicale prin intermediul acesteia