Crearea unei entități teritoriale croate în Bosnia-Herțegovina ar fi o cale sigură spre un nou război. Declarația îi aparține lui Bakir Izetbegovici, reprezentantul bosniac din președinția tricefală a Bosniei-Herțegovina, scrie Balkan Insight.

„O a treia entitate nu va putea fi creată în Bosnia fără un război”, spune Izetbegovici. Reacția sa vine după ce, săptămâna trecută, un grup de inițiativă din orașul Tomislavgrad a adoptat o declarație prin care cere înființarea unei a treia entități teritoriale în Bosnia-Herțegovina, dominată de croați, după modelul Republicii Srpska, care se află sub conducerea sârbilor bosniaci.

ImunoMedica


„Această prostie nu poate deservi decât propria lor circumscripție electorală… Credeți că după lagărele de concentrare, cineva va permite să se înființeze așa ceva?”, a declarat Bakir Izetbegovici postului public de televiziune croat HRT, făcând referire la lagărele conduse de croații bosniaci în timpul războaielor iugoslave din anii 1990.

„Nu depășiți linia roșie”, le-a transmis liderul bosniac suporterilor acestei partiții teritoriale.

După semnarea Acordului de Pace de la Dayton în 1995, care a pus capăt războiului din Bosnia, fosta țară iugoslavă a fost împărțită în două entități: Republica Srpska, dominată majoritar de sârbii bosniaci, și Federația Bosniei și Herțegovinei, locuită în special de bosniaci și croați, dar în care croații se află în minoritate.