ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SpaceX a avertizat Washingtonul că nu va mai plăti serviciile de internet Starlink pentru Ucraina, care reprezintă o sursă vitală de comunicații pentru armată în războiul cu Rusia.

Potrivit unor documente la care a avut acces CNN, compania lui Elon Musk a trimis o scrisoare Pentagonului în care informează că nu mai poate finanța serviciile Starlink.

Scrisoarea mai cerea Pentagonului să preia el sarcina finanțării în beneficiul Kievului, care se ridică la câteva zeci de milioane de dolari lunar.

„Nu suntem în măsură să dăm mai multe terminale Ucrainei, nici să finanțăm terminalele existente pe o durată nedeterminată”, se arată în documentul citit de CNN.

Aproape 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate până acum Ucrainei.

Într-o postare pe Twitter de vineri, Elon Musk a afirmat că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

În scrisoare se mai arată că armata ucraineană, prin comandantul său, generalul Valeri Zalujnîi, i-a mai cerut în iulie lui Elon Musk încă 8.000 de terminale suplimentare.

Zilele trecute, vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov recunoștea într-o postare pe Twitter serviciile esențiale aduse Kievului de către Starlink:

„Peste 100 de rachete de croazieră au atacat infrastructura energetică și de comunicații. Însă, cu Starlink, am refăcut rapid legăturile în zonele critice. Starlink continuă să fie o parte esențială a infrastructurii.”

Acest mesaj, difuzat de Fedorov cu două zile în urmă, după ce Rusia a început represaliile pentru atacul terorist asupra Podului Crimeii, pare că încearcă să îl îmbuneze pe Musk. Să îl facă să revină la sentimente mai bune.

Patronul SpaceX a fost victima unui atac de o duritate fără precent din partea oficialilor de la Kiev după ce a propus un plan de pace, care să pună capăt războiului din Ucraina.

Pe 3 octombrie, Elon Musk le-a cerut urmăritorilor săi de pe Twitter să voteze dacă li se pare rezonabil un plan de pace cu următoarele condiții:

„-       Refacerea alegerilor în regiunile anexate, sub supravegherea ONU. Rusia le părăsește, dacă aceasta este voința poporului.

-       Crimeea, parte formală din Rusia, așa cum a fost încă din 1783 (până la eroarea lui Hrușciov).

-       Asigurarea aprovizionării cu apă a Crimeii.

-       Ucraina rămâne neutră.”

Volodimir Zelenski a răspuns cu un mesaj care se dorea ironic:

„Care Elon Musk vă place mai mult:

-       Unul care sprijină Ucraina.

-       Unul care sprijină Rusia.”

Însă reacția lui Andrei Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, a fost de-a dreptul suburbană:

„Fuck off este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine, Elon Musk.”

Ignorând grosolănia lui Melnik, Musk i-a replicat lui Zelenski:

„Aceasta (propunerea mea) este foarte probabil să fie deznodământul în cele din urmă. Rămâne întrebarea câți vor mai muri până atunci.”

Și a adăugat:

„Mai trebuie subliniată și posibilitatea – fie și puțin probabilă – ca deznodământul acestui conflict să fie un război nuclear.”