Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat sâmbătă că „este inadmisibil faptul că în România are loc un regres în privința drepturilor minorităților naționale”, conform agenției ungare de presă MTI.
 
Acesta deplânge faptul că noul Cod Administrativ al României ar lua dreptul folosirii limbii materne în administrație, minorităților naționale cu pondere sub 20%, dovedind că a înțeles situația invers de cum este ea în realitate. ActiveNews a relatat că OUG privind Codul Administrativ, publicată vineri în Monitorul Oficial al României, oferă posibilitatea folosirii limbii materne în administrație de către minoritățile naționale, chiar dacă acestea au pondere sub 20% într-o regiune, dacă o hotărâre de consiliu se pronunță în acest sens. 

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a transmis sâmbătă un comunicat prin care denunță faptul că „noul Cod administrativ al României, adoptat de către guvernul de la București printr-o ordonanță de urgență, nu numai că nu extinde drepturile minorităților, ci chiar ia drepturi existente, dobândite deja”.

„În conformitate cu noua lege, o minoritate națională își pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporția sa scade sub pragul de 20%, în timp ce legea anterioară garanta protecția drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor unei comunități”, este de părere, în mod surprinzător, oficialul ungar.

„În conformitate cu noua lege, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituțiile publice locale chiar și în localitățile în care proporția minorităților depășește 20%”, a adăugat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Acesta atrage atenția că „drepturile minorităților sunt protejate de acorduri internaționale, respectiv acorduri bilaterale, care trebuie respectate și în România”. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Nelu Barbu, declarase miercuri, la finalul ședinței Executivului, la care s-au clarificat anumiți termeni și proceduri din textul OUG privind Codul Administrativ, că „se menține acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităților publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităților și în situațiile în care nu se atinge ponderea de 20%, așa cum a decis Parlamentul. Se înlocuiește sintagma 'în forma bilingv' cu sintagma 'în limba română și în limba minorităților naționale', pentru o mai multă claritate”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews