ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu fiecare zi ce trece, se dovedește că occidentalii de rând sunt victimele unei mascarade sinistre care îi va aduce la sapă de lemn.

China cumpără tot mai multe gaze din Rusia, în timp ce reduce importurile de gaze din alte surse.

Informația aceasta era furnizată cu o lună în urmă de South China Morning Post.

Ziarul din Hong Kong consemna că, în primele șase luni ale anului, China a cumpărat din Rusia 2,35 de milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) în valoare de 2,16 miliarde de dolari.

O cantitate cu 28,7% mai mare față de anul trecut, iar, din punct de vedere valoric, cu 182% mai mare.

Drept urmare, Rusia depășea Indonezia și Statele Unite, devenind al patrulea furnizor de GNL al Chinei.

(În paralel, potrivit Gazprom, importurile de gaze rusești prin conductă ale Chinei au înregistrat și ele un nou nivel record, cu o creștere în primele șase luni ale anului de 63,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.)

Creșterea importurilor de GNL (mai scump decât gazul de conductă) ale Chinei a părut bizară la vremea respectivă, în condițiile în care economia chineză, confruntată cu o gravă criză imobiliară și cu închideri din cauza aberantei politici „Zero COVID”, nu părea să aibă nevoie de atâtea gaze.

Acum, misterul s-a limpezit: Gazele lichefiate rusești importate de China ajung în Europa.

Financial Times scrie:

„Temerile Europei în privința unei penurii de gaze, în apropierea iernii, au fost probabil ocolite cu ajutorul unui neașteptat cavaler pe cal alb: China... Cel mai mare cumpărător de gaze naturale lichefiate din lume revinde o parte din surplusul său de GNL, din cauza reducerii cererii interne de energie. Aceasta a adus pe piața spot (cu livrare imediată) o cantitate considerabilă pe care Europa și-a însușit-o, în ciuda prețurilor mai mari.”

Cu alte cuvinte, Europa a decis să nu mai importă gaze ieftine, prin conductă, din Rusia, pentru a-l „sancționa” pe Putin.

Ca urmare, Rusia și-a redirecționat spre China o parte din gazele pe care le trimitea până acum în Europa.

China își păstrează pentru sine gazele rusești ieftine (de conductă) și reexportă în Europa gazele rusești scumpe (GNL), adăugând pentru sine și un comision.

Rezultatul: din această aberantă morișcă comercială, Europa iese în pierdere, dar cu coada pe sus: l-a „sancționat” pe Putin!

Rusia nu pierde nimic, iar China, aliatul Rusiei, câștigă! Totul pe buzunarele și facturile la energie ale europenilor.

Și din punct de vedere geopolitic, rezultatul este catastrofal pentru Europa: nu mai este acum dependentă doar de Rusia, ci și de China!