ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul federal american a dat publicității actul de acuzare împotriva lui Donald Trump pentru că ar fi ascuns cutii cu documente clasificate, inclusiv secrete de securitate națională.

Actul de acuzare dat publicității vineri de procurorul special Jack Smith din cadrul Departamentului de Justiție este al doilea împotriva lui Trump în trei luni, după ce, în martie, fusese inculpat de un tribunal districtual din Manhattan.

Noua inculpare împotriva lui Trump conține 38 de capete de acuzare pentru presupuse infracțiuni și alte 31 de capete de acuzare pentru presupusa deținere intenționată de informații de securitate națională, în conformitate cu Legea Spionajului.

Dacă Trump este găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, el riscă o pedeapsă de 400 de ani de închisoare.

De-a lungul celor 49 de pagini ale noului act de acuzare, Departamentul de Justiție susține că Trump a gestionat greșit documente clasificate după plecarea din funcția de președinte, în special prin depozitarea lor într-o sală de bal și o toaletă la Mar-a-Lago.

Actul de acuzare susține de asemenea că Trump, împreună cu asistentul său, Waltine Naute (și el inculpat) au zădărnicit eforturile de recuperare ale documentelor de către guvernul federal.

De asemenea, actul de acuzare conține mai multe detalii decât erau cunoscute până acum despre documentele chipurile deținute ilegal de Trump.

Ele ar conține inclusiv detalii despre capacitățile nucleare ale unor țări străine sau despre atacuri din trecut împotriva Statelor Unite.

O parte din actul de acuzare povestește o conversație înregistrată pe care Trump a avut-o cu un ziarist care îi lua un interviu, și în care fostul președinte ar fi divulgat un document secret al Departamentului Apărării pentru a respinge afirmațiile unui general conform cărora Trump ar fi intenționat să atace o altă țară.

În actul de acuzare se mai menționează că Trump a declarat că ar fi putut declasifica anterior documentul, dar că el continuă să rămână „secret”.

Această declarație ar putea fi folosită de procurori pentru a respinge afirmațiile conform cărora Trump avea intenția de a declasifica toate documentele pe care le-a luat cu el când a plecat de la Casa Albă.

O mare parte din actul de acuzație conține detalii banale despre locul unde documentele fuseseră temporat depozitate, încercând să demonstreze că Trump a dat dovadă de neglijență și imprudență.

În plus, actul de acuzare conține declarații anterioare ale lui Trump, în calitate de candidat prezidențial și apoi de președinte, despre importanța corectitudinii în manipularea documentelor clasificate.

Potrivit experților judiciari, aceste declarații ar putea fi folosite împotriva lui Trump pentru a demonstra că demonstrează cunoașterea legii de către inculpat. Și că fostul președinte a dat dovadă de ipocrizie făcând aceste declarații.

Reacționând furios, Donald Trump și-a declarat din nou nevinovăția în mai multe postări pe rețeaua Truth Social, numind scandalul drept „Farsa Cutiilor” și a denunțat în schimb ipocrizia și dublul standard al autorităților:

„Administrația coruptă a lui Biden i-a informat pe avocații mei că am fost inculpat, se pare, pentru Farsa Cutiilor. Asta în condițiile în care Joe Biden are 1850 de cutii (cu documente clasificate) la Universitatea Delaware, alte cutii la Chinatown D.C., plus alte cutii la Universitatea Pennsylvania.”