Dijon, Houilles, Lavaur, Nîmes.  În doar o săptămână, cel puțin patru biserici au fost profanate în luna februarie în Franța. Un fenomen care s-a extins atât de mult încât părintele Grosjean, un preot foarte apreciat în această țară, a denunțat public valul de atacuri: „Aceste violențe sunt foarte grave și vizează locuri de închinăciune, o oază de pace pentru toți, creștinii fiind loviți în religia lor”, a spus preotul, citat de Le  Figaro.

Biserica parohială Notre Dame din Dijon a fost profanată de persoane necunoscute, care au pătruns în Sfântul Altar și au aruncat pe jos anafura pentru împărtășanie. „Cu mare tristețe preoții și credincioșii au descoperit la prima oră a dimineții ce s-a întâmplat”, a anunțat eparhia din Dijon.
Și, spune presa franceză, nu pare a fi un caz izolat. Biserica Sf. Nicolae din Houilles a suferit trei acte de vandalism în doar zece zile: miercuri, 6 februarie, o statuie a Madonnei cu pruncul, din secolul al XIX-lea a fost „spulberată în mii de bucăți”, conform ziarului Parisien. Cu doar câteva zile înainte, tot aici, persoane necunoscute au trântit crucea la pământ, preotul paroh făcând deja o plângere la poliție.

La 5 februarie, catedrala din Lavaur a fost, de asemenea, profanată, după cum a relatat LaDepeche.
 
 
Oamenii au chemat pompierii anunțând că din catedrala iese fum. În interior, s-a constatat că un Crucifix care împodobește absida a fost vandalizat, Iisus fiind ”mutilat”, în timp ce o mică iesle amenajată în perioada Crăciunului a fost incendiată. Primarul orașului a postat pe Twitter următorul mesaj, însoțit de imagini cu catedrala profanată: ”Dumnezeu poate îi va ierta. Eu nu”. Primarul a denunțat faptul că, în timp ce „80% din profanările care au loc în Franța vizează lăcașuri de cult și simboluri creștine, președintele Macron tace”.
 
Pe 6 februarie, altarul bisericii Notre Dame des Enfants din Nîmes a fost forțat, anafura fiind împrăștiată pe jos.  Vandalii au folosit excremente pentru a desena o cruce pe zidurile bisericii. Și în acest caz o investigație este în curs, dar fenomenul, care se răspândește ca focul în toată Franța,  devine tot mai alarmant.

Potrivit unei estimări a Ministerului de Interne, în 2017, în Franța au avut loc 878 de fapte anti-creștine, în ușoară scădere față de cele 949 în 2016. În 2018, spune aceeași sursă, s-a înregistrat o creștere cu 13% față de anul anterior.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews