ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul conservator al Angelei Merkel a suferit o înfrângere usturătoare în Hamburg, fiind depășit și de social-democrați și de verzi. Scorul slab este considerat cel mai slab înregistrat de CDU, formațiunea condusă de Merkel, din istoria alegerilor partidului conservator. Rezultat pus, printre altele, pe seama politicii „ușilor deschise” în fața migranților.

Uniunea Democrat Creștină, care își caută un lider și o linie coerentă după ce succesoarea desemnată a Angelei Merkel a aruncat prosopul la jumătatea lunii februarie, a căzut pe locul al treilea, cu circa 11% din sufragii, față de 15,9% la ultimul scrutin din 2015, potrivit canalului public ARD.

„Este un fiasco”, a comentat canalul ARD, evocând „al doilea cel mai slab scor din istoria” partidului conservator după un 9% obținut în 1951 în orașul-stat Bremen.

Social-democrații, în netă pierdere de viteză pe plan național, și-au păstrat fieful cu 37,5% din sufragii, dar Verzii au crescut de la 12,3% la peste 25%, ceea ce reflectă valul ecologist din țară după alegerile europene din mai 2019, pe fondul preocupărilor privind schimbarea climatică.

După ce s-a instalat din 2014 în cele 16 parlamente regionale ale țării, depășind chiar 20% în unele landuri din fosta RDG, AfD ar fi căzut la limită sub pragul de 5%, potrivit ARD.

În fine, liberalii din FDP ar putea ieși și ei din adunarea regională, fiind estimați cu un scor aflat ușor sub 5%. Acest partid s-a aflat în centrul unei recente crize politice în landul Turingia, unde un liberal a fost ales la președinția regiunii cu voturi ale dreptei.

Scrutinul de la Hamburg, totuși puțin reprezentativ pentru Germania cu cei 1,3 milioane de alegători ai săi de peste 16 ani înclinând către centru-stânga într-un oraș prosper, intervine în plină criză de identitate pentru partidul conservator.

CDU urmează să anunțe luni cine ar urma să vină la conducerea formațiunii pentru a pregăti succesiunea Angelei Merkel, în orizontul lui 2021.