ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu pentru ziarul belgian L’Echo, filosoful francez Michel Onfray face o analiză necruțătoare a societății occidentale contemporane, care se îndreaptă cu hotărâre spre totalitarismul descris de Orwell, informează Evenimentul Zilei.

Onfray spune că în era contemporană, totalitarismul „ nu poartă cască sau cizme. În schimb, trăim într-o societate a controlului: faptul că putem fi ascultați în permanență, faptul că se strâng date despre noi etc. Această societate a controlului se află într-un punct de criză nemaiatins până acum”.


El spune că noua societate se află într-o „servitute voluntară față de noile tehnologii” și dacă refuzi dispozitivul de control pus în practică de către Google - Amazon - Facebook - Apple, „nu te mai poți deplasa cu avionul, trenul etc”, precizează sursa citată.

Onfray afirmă că tot ce și-a imaginat Orwell a devenit azi realitate, diferența fiind că „ Înainte, puterea avea un chip identificabil. Dar, astăzi, cine decide? Unde sunt oamenii care fac posibile aceste lucruri?”. Filozoful nu se ferește să spună că „tipii de pe Coasta de Vest americană (acolo unde se află sediile marilor corporații IT-n.r.) au un proiect de dominare a lumii și un proiect transhumanist”

De asemenea, el mai afirmă că adevărata problemă a societății occidentale este „cretinizarea progresivă a poporului”.

Onfray susține că problemele climatice nu sunt ceea ce par. „ Urgența climatică este o mască în spatele căreia se ascund interese comerciale. De pildă, mașinile electrice, care ne sunt prezentate ca fiind ecologiste, în realitate nu sunt. Se dorește să ni se vândă un capitalism verde, așa-zis „eco-responsabil”. Astăzi, când doresc să ne facă să cumpărăm un produs, ne spun că este „bio”. Ecologia adevărată, pe care mi-o doresc, este confiscată de această ecologie urbană aflat în mâinile companiilor de publicitate. Este folosită încălzirea globală, care nu poate fi negată, respingându-i-se cauzele științifice veritabile”. El crede că Greta Thunberg „se află în mâinile capitalismului verde, care folosește ecologia ca pe un bun argument de vânzări. La vârsta ei, oricât de inteligentă ar fi, nu îmi pot imagina că poate dispune de argumentele necesare care să îi permită să stăpânească ansamblul mizelor științifice aflate în spatele chestiunii ecologice”.

Continuarea interviului este aici.