ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Discuțiile de pace de două zile asupra conflictului sirian la care au luat parte Rusia, Iranul și Turcia s-au încheiat vineri în Kazahstan fără progrese semnificative cu privire la formarea unui comitet constituțional, care ar trebui să găsească o soluție la conflictul din țară, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat comun publicat la finalul negocierilor, formarea acestui comitet constituțional a fost abordată, în prezența emisarului Națiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, însă, pentru a ajunge la un rezultat, vor fi necesare discuții viitoare la Geneva.

Emisarul Rusiei pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a declarat joi că "mai multe puncte obscure" încetinesc crearea comitetului constituțional, care ar permite relansarea procesului politic de soluționare a conflictului.

Inițiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan, a eclipsat treptat negocierile sub auspiciile O.N.U. dintre regimul lui Bashar al-Assad și opoziție, care nu reușiseră să ajungă la o soluție definitivă pentru înetarea războiului izbucnit în 2011 și soldat cu peste 370.000 de morți.

Procesul de la Astana are loc la inițiativa Rusiei și a Iranului, aliații Damascului, sub coordonarea Turciei, care sprijină unele grupări rebele, dar fără implicarea Washingtonului. Acest proces evidențiază rolul decisiv jucat de Moscova, a cărei intervenție militară în septembrie 2015 a permis regimului lui Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să încline balanța războiului în favoarea sa.

Ultimele runde de negocieri, încheiat vineri în Kazahstan, au avut rezultate slabe. Rusia încurajează formarea unui comitet constituțional în Siria. Conform planului O.N.U., acest comitet ar număra 150 de membri: 50 numiți de putere, 50 de opoziție și 50 de Națiunile Unite.