ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele NATO care ar trebui să apere Europa de Est, inclusiv România, in cazul unui război, sunt de fapt vulnerabile la un atac rusesc. O spun înalți oficiali ai Alianței, care dezvăluie că Forța de Reacție Rapidă riscă să fie zdrobită înainte de a ajunge să lupte. 

Noua forță de reacție rapidă 'vârf de lance' a NATO nu ar putea fi desfășurată în estul Europei dacă ar exista un război cu Rusia, potrivit propriilor estimări militare ale Alianței Nord-Atlantice, scrie Financial Times.
Așa-numita 'Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)', elementul central de 5.000 de militari al summitului NATO din 2014 și al pachetului de măsuri propuse pentru contracararea agresiunii ruse, ar fi vulnerabilă în faza desfășurării sale în Polonia sau statele baltice, au declarat pentru Financial Times doi generali cu vechime ai NATO care cunosc îndeaproape planificarea militară și logistică, conform Agerpres.

Decizia Rusiei de a-și spori spectaculos forțele din enclava Kaliningrad și mijloacele militare substanțiale de la frontierele sale arată că VJTF ar risca să fie depășită înainte de a fi gata să lupte dacă aceasta ar încerca să se desfășoare la 'est de Oder (linia frontierei estice a Germaniei)', a declarat unul dintre generali.

Neajunsurile forței de reacție rapidă sunt considerate unul dintre principalele motive pentru care Alianța a decis să cantoneze permanent contingente mai mari de-a lungul flancului său estic.

La summitul din iulie de Varșovia, membrii Alianței ar urma să aprobe o serie de măsuri pentru a echipa mai bine NATO pentru apărare teritorială practică, nu doar descurajare. Aceste măsuri sunt un semn al gradului de îngrijorare al NATO în privința unui conflict cu Rusia în Europa, notează Financial Times.

Una dintre măsurile luate în considerare este desfășurarea permanentă a patru batalioane, fiecare reprezentând câte o contribuție a unui singur stat NATO, în cele trei state baltice — Estonia, Lituania și Lituania — precum și în Polonia. Potrivit unui diplomat polonez, măsura reprezintă 'minimum absolut' care este necesar.

Deși limitată în utilitate ca instrument de răspuns în caz de încălcare a articolului 5, care presupune un răspuns colectiv al NATO în cazul atacării unui stat membru, VJTF rămâne o componentă esențială de apărare, susțin oficiali ai Alianței.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews