ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angela Merkel și Vladimir Putin vor încerca, în cursul întrevederii de marți, să relanseze relația afectată de disensiunile privind crizele din Ucraina și Siria, liderul de la Kremlin urmând să primească informații despre abordările Administrației SUA.

„La ultima întrevedere dintre Angela Merkel și Vladimir Putin, Barack Obama încă era președinte al Statelor Unite. Acum, cancelarul Germaniei și președintele Rusiei vor aduce relația bilaterală dificilă în era președintelui Donald Trump. Prima vizită efectuată de Angela Merkel în Rusia în ultimii doi ani pentru a-l vedea pe Vladimir Putin oferă doar speranțe minime privind detensionarea relațiilor dintre Berlin și Moscova. Cei doi lideri, care se vor întâlni marți, au disensiuni profunde pe diverse teme, începând cu războiul din Siria și violențele din estul Ucrainei până la acuzațiile privind ingerințele Kremlinului în Europa Occidentală”, scrie Financial Times într-un articol intitulat „Improbabil ca întâlnirea Merkel-Putin să depășească amplele disensiuni politice – În era Donald Trump, cancelarul Germaniei și președintele Rusiei încearcă să relanseze o relație dificilă”, potrivit Mediafax.

Ambii lideri par dornici să relanseze contactele personale de lungă durată și probabil să analizeze în profunzime cât de mult alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA ar putea modifica echilibrul politic mondial. Ambele capitale au minimizat orice sugestii că ar putea apărea progrese majore în soluționarea conflictului ucrainean.
 
„Nu pot fi foarte optimist în legătură cu progresele. Domnul Putin va fi foarte încrezător în legătură cu poziția sa, iar cancelarul o va menține pe a ei”, a explicat Gernot Erler, emisarul Guvernului de la Berlin pentru relația cu Rusia. Există speranțe minime că o eventuală reuniune în Formatul Normandia va conduce rapid la soluționarea conflictului separatist din estul Ucrainei, soldat cu aproape 10.000 de morți în ultimii trei ani.

„Menținem atitudinea foarte critică privind anexarea regiunii Crimeea și luptele din estul Ucrainei. Dar vrem să menținem dialogul cu Moscova. În acest sens, cancelarul continuă discuțiile cu domnul Putin”, a explicat Erler.

Stefan Meister, analist la filiala germană a Institutului Consiliul pentru Relații Externe, sugerează că Angela Merkel ar putea să îi recomande lui Vladimir Putin să fie mai flexibil în cazul conflictului din Ucraina, avertizându-l că o intensificare a atitudinii beligerante l-ar putea provoca pe Donald Trump să reacționeze „periculos”, poate chiar prin acțiuni suplimentare în Siria.