ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documente care s-au scurs în presă, de la Ministerul de Afaceri Externe finlandez, arată că guvernul planifică readucerea în țară a jihadiștilor Statului Islamic și a copiilor lor.

Documentul ajuns în presă este datat cu luna noiembrie și prevede înființarea, de către MAE finlandez a unui grup de lucru care să analizeze zborurile charter pentru membrii Statului Islamic aflați în prezent în închisorile din Siria,  aceștia urmând să fie aduși cu curse speciale în Irak și apoi pe Aeroportul Helsinki-Vantaa, transmite Yle, citat de Breitbart.

Conform documentului, zborurile charter trebuiau să se desfășoare săptămâna trecută și vizau în principal aducerea copiilor membrilor organizației Statului Islamic. Documentul prevede, de asemenea, că „toate persoanele care acceptă să se întoarcă” ar putea fi incluse în operațiunea guvernului finlandez. Documentul mai precizează că operațiunea este condusă de Ministerul Afacerilor Externe și se va încheia odată ce respectivii vor reveni pe teritoriul finlandez.

Mai mult, Ministrul Finanțelor din Finlanda a șters zilele trecute o postare dde pe Instagram, cu un sondaj în care oamenii erau întrebați dacă guvernul ar trebui să le permită femeilor finlandeze care au legături cu Statul Islamic să se întoarcă din Siria sau dacă ar trebui să fie repatriați doar copiii lor.

Țările scandinave au avut, în utlima perioadă, abordări diferite față de membrii organizației Statului Islamic care doresc să se întoarcă în Europa. Danemarca a decis recent să retragă cetățenia daneză unora dintre membrii Statului Islamic, după ce a adoptat o lege în acest sens.
 
În schimb, Suedia a avut o politică mai permisivă, prin care le-a acordat jihadiștilor ISIS să revină in țară. Mai mult, suedezii au decis să permită ca jihadiștii să se întoarcă în țară pentru tratament medical și apoi să plece din nou în Orientul Mijlociu.

Luna trecută, Ministerul Afacerilor Externe de la București susținea, în cazul Cameliei Smicală, care solicitase azil în Ambasada României la Helsinki și repatrierea sa împreună cu cei doi copii minori, ținuți de cinci ani de serviciile de protecție a copilului, că „nu poate acorda azil în Ambasada României unui cetățean român sau comunitar, această măsură fiind aplicabilă doar cetățenilor non-U.E. sau apatrizilor.