ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce au intrat în vigoare noile reguli aprobate de Congresul American în luna decembrie, cetățenii americani se grăbesc să își achite dările către stat, temându-se că dacă datoria depășește 50.000 de dolari riscă să aibă pașapoartele confiscate.

Această hotărâre a dus și un val de critici, pierderea pașapoartelor fiind considerată o nedreptate, iar regulile sunt agresive și neconstituționale, notează Al Jazeera.

"Nu este corect ca unii oameni să își plătească taxele, iar unii să le ignore. Serviciul de Venituri (IRS) ar trebui să aibă instrumente necesare pentru a pune legea în aplicare. Însă, confiscarea pașapoartelor este o măsură drastică", spune un afacerist.

Astfel, noile reguli nu permit Departamentului de Stat să emită pașapoarte dacă IRS susține că persoanele respective au datorii fiscale. În cazul în care persoanele respective au deja pașapoarte, autoritățile pot confisca documentele.

Persoanele cărora li se aplică măsura în timp ce se află în afara țării pot obține un pașaport temporar pentru se va putea întoarce.Estimările autorităților în privința colectării ajung la 398 milioane de dolari în peste zece ani.

Avocații, însă, afirmă că măsura este neconstituțională.

"O datorie de 50.000 de dolari este ușor de acumulat, ținând cont de dobânzi și penalități. IRS dă preavize în mod curent, până la achitare. O persoană își poate pierde cu ușurință pașaportul, chiar dacă nu are taxe de plătit, ci doar nevoie de multe documente pentru lămurirea lucrurilor", a spus un avocat.

Un contabil dă vina pe birocrație și afirmă că IRS nu comunică prin e-mail, lucru dificil pentru cei care stau în străinătate și acumulează taxe fără știrea lor.

"Ei nu sună și nici nu trimit e-mail. Dacă există o problemă, IRS trimite o scrisoare. Iar dacă nu o ai, atunci va fi o problemă", a spus acesta.