ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor despre apariția unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României și al Republicii Moldova, anunță, marți, ANSVSA, care precizează că a informat direcțiile sanitare veterinare din județele aflate la granița de nord-est a României despre închiderea târgurilor și expozițiilor de porci pe perioadă nelimitată, fiind dispusă și intensificarea verificărilor la frontieră, anunță News.ro.

 Potrivit ANSVSA, focarul de pestă porcină africană a fost depistat într-o zonă foarte apropiată de nordul României și al Republicii Moldova, respectiv în Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează că a informat despre această situație factorii de decizie de la nivel guvernamental și prefecturile din județele aflate la granița de nord-est a României, pentru convocarea centrelor locale de combatere a bolilor și "analiza resurselor materiale și de personal necesare unei eventuale intervenții".

De asemenea, ANSVSA a anunțat asociațiile din industria de creștere a porcilor și direcțiile sanitar-veterinare din județele aflate la granița de nord-est despre măsura închiderii târgurilor de porci și a expozițiilor pe perioadă nelimitată și a dispus intensificarea verificărilor la punctele de inspecție de la frontieră.

"Toate structurile teritoriale au fost notificate despre activitățile pe care trebuie să le desfășoare în perioada următoare, în vederea aplicării măsurilor de profilaxie nespecifică", mai precizează ANSVSA.

Pesta porcină africană este o boală  virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a proteja animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.