ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista Foreign Policy vede începutul unei politici restrictive a Rusiei privind călătoriile în străinătate ale cetățenilor săi.

La câteva zile de la explozia avionului de pasageri rusesc deasupra Peninsului Sinai, Președintele Vladimir Putin a impus o interdicție privind traficul aerian între Egipt și Rusia.

Mai târziu, când forțele turce au a doborât un avion de luptă rusesc, Kremlinul a emis o altă interdicție, pentru toate zborurile charter către Turcia, scrie FP.

Oficialii ruși au prezentat aceste sancțiuni ca pe un pas necesar în lupta împotriva terorismului, dar dacă le privim în contextul altor restricții cu privire la călătoriile în străinătate pentru cetățenii ruși, ele spun o poveste cu totul diferită.

Scopul principal al acestor măsuri pare dublu. În primul rând, pentru a limita expunerea populației ruse la lumea exterioară. Și aceasta, într-un moment în care Kremlinul se străduiește să mențină imaginea de rezistență și victorie împotriva adversităților pe care tot el le-a conceput, prin intermediul mediilor pe care le controlează.

În al doilea rând, măsurile au scopul de a redirecționa spre bugetul propriu o parte semnificativă din cele aproape 54 de miliarde de dolari care pleacă din țară, odată cu turiștii ruși.

Libertatea de a călători a continuat pe parcursul primelor două mandate prezidențiale ale lui Vladimir Putin și chiar și în timpul crizei financiare din 2008. Dar primele semne de schimbare au venit la sfârșitul anului 2010, după ce o rețea de spioni ruși în adormire a defectat în SUA și Marea Britanie.

Câteva luni mai târziu, Serviciul Federal al Executorilor Judecătorești a interzis ieșirea din țară pentru o altă categorie mare de ruși: cei care datorează impozite sau nu și-au plătit creditele ipotecare, pensiile alimentare sau amenzile civile. Și sunt zvonuri că vor fi introduse și alte criterii restrictive.

O indicație clară a tendinței de auto-izolare este că guvernul rus și-a consolidat activitățile de promovare a turismului intern. Mediile de stat pun un accent din ce în ce mai mare pe datoria patriotică a rușilor de a vizita stațiunile autohtone, subliniind totodată și riscurile pentru sănătate și siguranță ale unui voiaj în afara țării.