ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele kurde din Siria au cerut sâmbătă Washingtonului să-și „asume responsabilitatea morală” și „să-și respecte promisiunile”, SUA fiind acuzate că și-au abandonat aliații, vizați de o ofensivă militară a Turciei, relatează AFP și Agerpres

„Îi invităm pe aliații noștri să-și asume responsabilitatea morală și să-și respecte promisiunile”, se arată într-un comunicat citit în cadrul unei conferințe de presă a Forțelor Democrate Siriene (SDF), alianță arabo-kurdă care are sub control regiuni vaste în nordul și nord-estul Siriei.

SDF au fost aliate în ultimii ani cu coaliția internațională condusă de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

„Nu vrem să-și trimită soldații pe front pentru a-și pune viața în pericol. Tot ce vrem este închiderea spațiului aerian pentru aviația turcă”, se mai arată în comunicatul SDF.

Ofensiva militară a Turciei survine în contextul în care, de câteva săptămâni, Washingtonul și Ankara colaborau la realizarea unei „zone de securitate” în spațiul de la frontiera turco-siriană.

În cadrul acestui „mecanism de securitate”, SDF acceptaseră să-și retragă fortificațiile, dar Ankara s-a plâns în numeroase ocazii de întârzierile Washingtonului în crearea zonei-tampon.

„Aliații noștri (americani, n.r.) ne-au garantat protecția lor după ce ne-am distrus tranșeele și fortificațiile”, explică SDF.

„Dar, deodată, fără a ne preveni, ne-au abandonat printr-o decizie incorectă de a-și retrage trupele de la frontiera turcă”, se arată în comunicatul SDF.

„Această măsură a fost o decepție majoră, precum o lovitură de cuțit în spate”, menționează documentul.

Potrivit unui responsabil al Washingtonului, între 50 și 100 de membri ai forțelor speciale americane au fost retrași de la frontiera turco-siriană, spre a fi transferați spre alte baze din Siria.

În mai multe rânduri, președintele american Donald Trump a amenințat că va „lovi” economia Turciei în cazul unei ofensive militare „incorecte”.

În comunicatul lor, SDF au atras atenția că „declarațiile politice de condamnare” și „proiectele de sancțiuni economice împotriva Turciei” nu vor face să înceteze „masacrele”.

De la începutul intervenției Armatei Turciei în nord-estul Siriei, 81 de combatanți ai forțelor kurde și 28 de civili au fost uciși, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului.

Germania a interzis exporturile de arme în Turcia, ca reacție la atacul acestei țări asupra milițiilor kurde din nord-estul Siriei, relatează sâmbătă cotidianul german Bild Am Sonntag, citându-l pe ministrul german de externe, potrivit Reuters, AFP și Agerpres. Germania a exportat arme în valoare de 243 de milioane de euro în Turcia în 2018, reprezentând aproape o treime din exporturile germane de armament. Mai multe state membre NATO au luat recent decizia de a sista orice noi contracte de vânzare de arme către Turcia.