Ultimul teritoriu al Statului Islamic în Siria a fost cucerit, au anunțat sâmbătă Forțele Democratice Siriene (FDS), alianța abarbo-kurdă susținută de occidentali, relatează AFP și Reuters.

„Califatul” autoproclamat al grupării Islamice Statul Islamic (SI) a fost total eliminat, după cucerirea de către o forță arabo-kurdă susținută de Statele Unite în ultimul teritoriu controlat de jihadiștii în Siria, a anunțat sâmbătă această forță, conform AFP.

„Forțele Democratice Siriene (FDS) declară eliminarea totală a așa-zisului Califat și o înfrângere teritorială 100% a SI”, a anunțat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt FDS, Mustefa Bali.

După o lună de confruntări armate, FDS au reușit să cucerească ultimele poziții jihadiste la Baghouz, un sat situat în estul Siriei, în apropierea frontierei cu Irakul.
Aceste confruntări au fost violente împotriva ultimilor jihadiști, a precizat purtătorul de cuvânt, însă FDS și-au ridicat steagul la Baghouz pentru a-și sărbători victoria.

La apogeul său, în 2014, SI deținea controlul asupra unui teritoriu cât Marea Britanie în Irak și în Siria.

Organizația - vinovată de atrocități și atentate sângeroase inclusiv în Europa - a impus în aceste teritorii domnia terorii.
 
Trump: Statul Islamic, ÎNVINS ”100%”

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a anunțat vineri că SI a fost învins ”100%” în Siria și le-a arătat unor jurnaliști hărți cu regiuni care se aflau altădată sub controlul jihadiștilor. „Iată SI și iată ceea ce avem azi”, a declarat el arătând hărțile. Una dintre ele prezenta situația la fața locului vineri și arăta că nu mai exista cea mai mică prezență SI.

„Puteți păstra harta”, le-a spus Trump jurnaliștilor după ce a coborât din avionul prezidențial Air Force One și s-a dus la reședința sa privată de la Mar-a-Lago, în Floride.

”SI folosește Internetul aproape mai bine ca oricine, însă toate aceste persoane sensibile la propaganda SI știu că sunt învinse la toate nivelurile”, a scris anterior Donald Trump pe Twitter. ”Nu e nimic de admirat la ei, ei vor încerca mereu să lase o urmă de speranță, dar sunt niște ratați la capătul suflării”, a adăugat el.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews