James Gorman, președinte director general al Morgan-Stanley, susține că, la reuniunea de la Davos, toți participanții repetă ce aud unul de la altul.

Într-o declarație pentru Bloomberg, Gorman a descris reuniunea din localitatea elvețiană drept...:

„Această cameră de ecou în care trăim aici la Davos, unde practic fiecare le repetă celorlalți ce a auzit de la ultima persoană. Să fim cinstiți.”

Amuzant este că Gorman însuși repetă ce scria în urmă cu două zile un articol al Lisei Hoffman din Semafor, cu titlul: „Nu mizați pe consensul de la Davos”, și în care se arăta:

”Consensul de la Davos se formează și se perfecționează pe măsură ce se derulează conferințele de-a lungul săptămânii, se transmite printre participanți împreună cu platourile cu măsline în scobitori și cu cubulețele de Gruyere. Până vineri, (consensul) devine regulă.

Și aproape întotdeauna (consensul) este greșit. Un investitor ar putea foarte bine să îl rezume în câteva principii, să constituie un coș cu active corespunzătoare și apoi să parieze împotriva lui.

Nu sunt prima care semnalează acest lucru. Glenn Hutchins, investitorul veteran care se amuză să își înțepe colegii, o spune în fiecare an.”

Într-adevăr, Hutchins acuză conformismul de la Davos că duce întotdeauna la concluzii greșite:

 

„Nu este nici o problemă cu punctele de vedere consensuale, dar este esențial să te întrebi: de ce greșim mereu? Unde sunt cei care performează cu adevărat? Davos nu este propice pentru asta.”

El susține că, la Davos, oamenilor potriviți li se pun întrebările greșite:

„Ceea ce îmi poate spune mie un CEO din Canada, în domeniul îngrășămintelor despre producția lui din următoarele 12 luni și ce va însemna asta pentru producția agricolă este mult mai valoros decât să-l întreb care este viziunea lui despre globalizare.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews