ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veteranii conflictului din Transnistria au organizat un protest în fața Aeroportului din Chișinău cerând ca oficialul rus Dimitri Rogozin să fie declarat persona non grata în Moldova.

Fostul adjunct al ministrului moldovean de interne Ghenadie Cosovan spune că vizita lui Rogozin la Chișinău nu este una binevenită, întrucât demnitarul rus nu respectă statul Republica Moldova.

„Domnul Rogozin a fost unul din mercenarii care au luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova, susținând forțele teroriste din Transnistria, separatiste-teroriste, deoarece separatismul este forma și o forță motrică a terorismului. Și de aceea, noi nu am mai putut să fim toleranți. Numai noi, cei care cu arma în mână am apărat independența și integritatea Republicii Moldova, din 1992 suntem în drept să-i spunem un „Nu!” lui Rogozin și un „Nu!” lui Dodon, pe care noi îl socotim că este un „namestnik” al porții moscălești din Moscova. Ceea ce face el, este o sfidare în adresa noastră. Cum să depui flori la zidurile Cetății din Tighina din al cărei spațiu au fost împușcați soldățeii noștri în spate; nu în luptă corp la corp, dar din spate au fost împușcați și tu, ca președintele țării, să depui flori acolo?”, a spus Ghenadie Cosovan www.europalibera.org

Igor Dodon și Dmitri Rogozin urmau să participe la sărbătoarea comună în regiunea transnistreană organizată cu ocazia a 25 de ani de la crearea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Între timp, Guvernul moldovean a subliniat, într-un mesaj că această dată e una comemorativă, și nu o sărbătoare. "Aniversarea a 25 de ani de la sfârșitul evenimentelor tragice din anul 1992 de pe Nistru constituie mai degrabă o „sărbătoare cu lacrimi în ochi”, pentru marcarea acestui eveniment mai potrivit ar fi să coborâm drapelele în bernă”, a atras atenția Guvernul.

Vineri, autoritățile de la București nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spațiul aerian național. Conform presei din Republica Moldova, Rogozin ar fi urmat să ajungă la Chișinău, însă i s-a interzis să tranziteze România, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc să intre în spațiul său aerian.