ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost antrenor de fotbal al Universității de Stat din Washington, Nick Rolovich, cere plata de daune de 25 de milioane de dolari de către universitate pentru concediere abuzivă, după ce a fost înlăturat din serviciu anul trecut pentru că a refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit The Seattle Times

O cerere pentru plata de prejudicii a fost depusă pe 27 aprilie în numele lui Nick Rolovich la biroul statului pentru managementul riscurilor. Depunerea unei astfel de cereri este o condiție prealabilă pentru intentarea unui proces împotriva unei agenții de stat.

Există o perioadă de așteptare de 60 de zile între momentul în care este depusă cererea și momentul când reclamantul poate da în judecată agenția. Până miercuri, un purtător de cuvânt al procurorului general Bob Ferguson a declarat că nu a fost deschisă nicio acțiune în instanță, potrivit The Washington Post

După ce a respins cererea lui Rolovich de a fi scutit din motive religioase de obligativitatea vaccinării introdusă de guvernatorul Jay Inslee pentru angajații de stat, în octombrie 2021, Universitatea l-a concediat pe Rolovich.

La momentul concedierii, Rolovich avea un contract de cinci ani, cu trei sezoane rămase, și era plătit cu 3,2 milioane de dolari pe an – cel mai mare salariu public din stat. A fost antrenor pentru 11 meciuri pentru Cougars de-a lungul a două sezoane.

Avocatul lui Rolovich, Brian Fahling, a spus, la momentul respectiv, că clientul său va începe o acțiune în instanță pentru discriminare religioasă. Avocatul a depus o scrisoare de 34 de pagini împotriva Universității, făcând recurs la decizia acesteia de a-l concedia pe Rolovich, dar recursul a fost respins.

Rolovich, catolic, nu este prima persoană care depune solicitare pentru plata de despăgubiri pentru concediere abuzivă sau discriminare religioasă din cauza refuzului angajatorului de a accepta o scutire din motive religioase de la vaccinul anti-COVID-19, scrie childrenshealthdefense.org

Pe 29 iulie, organizația profesională creștină americană Liberty Counsel primul proces colectiv la nivel național în numele lucrătorilor din domeniul sănătății care au fost discriminați ilegal și cărora li s-au refuzat scutirile din motive religioase de la obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 de către angajatorul lor, NorthShore University HealthSystem, cu sediul în Chicago. Active News a scris despre această reușită. 

Drept urmare, angajații NorthShore vor fi compensați cu 10.337.500 de dolari pentru că au fost „pedepsiți pentru convingerile lor religioase care i-a oprit să accepte primirea unor injecții asociate cu celule fetale de la copii avortați”. 

De asemenea, ca parte a înțelegerii, NorthShore își va schimba politica ilegală „fără acomodare religioasă” pentru a o face conformă cu legea, iar acum trebuie să țină seama de convingerile religioase ale angajaților din orice poziție în numeroasele sale departamente.

În plus, angajații care au fost concediați pentru că au refuzat să primească vaccinul COVID-19 din motive religioase vor fi eligibili pentru reangajare dacă depun cererea în termen de 90 de zile de la soluționarea finală aprobată de instanță și își vor păstra nivelul de vechime anterior.

Dacă soluționarea este aprobată de instanță și aproape toți angajații afectați depun cereri valide și în timp util, se estimează că angajații care au fost concediați sau și-au dat demisia din cauza refuzului lor din motive religioase de a se vaccina împotriva COVID-19 vor primi aproximativ 25.000 dolari fiecare.

De asemenea, în conformitate cu soluționarea, angajații care au fost forțați să facă vaccinul împotriva convingerilor lor religioase pentru a-și păstra locul de muncă vor primi aproximativ 3.000 de dolari fiecare.

Cei 13 lucrători din domeniul sănătății care sunt reclamanți principali în proces vor primi o sumă suplimentară aproximativă de 20.000 de dolari fiecare pentru rolul lor în intentarea acestui proces și reprezentarea clasei lucrătorilor din domeniul sănătății NorthShore.

Potrivit Bloomberg Law, 59% dintre procesele intentate pentru impunerea obligativității vaccinării anti-COVID-19 au legătură cu răspunsul angajatorilor la cererile de scutire bazate pe credință.