ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost contabil șef al Vaticanului, supranumit "Domnul 500" din cauza bancnotelor pe care le avea adesea în buzunare, a fost achitat luni de un tribunal italian care îl judeca pentru corupție și tentativă de contrabandă, informează AFP.

Monseniorul Scarano era șeful contabilității APSA, instituție care gestionează patrimoniul Vaticanului, înainte de a fi arestat în iunie 2013, iar apoi consemnat la domiciliu, transmite Agerpres. El era acuzat că ar fi căutat să repatrieze în Italia 20 de milioane de euro plasați în Elveția de familia unor bogați armatori napolitani, care scăpaseră oricărei fiscalități.

Un tribunal din Roma l-a achitat luni, aplicându-i totuși o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare pentru că ar fi adus acuzații false împotriva unuia dintre coacuzații săi.

Prelatul rămâne deci urmărit penal în fața unui tribunal din Salerno, orașul său de origine în sudul Italiei, într-un dosar distinct în care este acuzat de spălare de bani în profitul unor persoane particulare prin Institutul pentru opere ale religiei (IOR), banca Vaticanului.

Susținându-și nevinovăția, Scarano scrisese papei Francisc pentru a-i acuza pe conducătorii laici ai APSA de activități ilegale acoperite, potrivit lui, de cardinali.

Autoritățile au înghețat 2,2 milioane de euro din averile aparținându-i lui Scarano în momentul arestării sale, iar apoi i-au confiscat în 2014 luxosul său apartament din Roma, format din 17 camere, blocându-i și aproape 9 milioane de euro din conturile curente pe care le deținea.